Доклад на IGTDS: Хора на ГРУ може би са участвали в щурма на Конгреса

Кремъл използва протестите и размириците като скрито средство за оказване на влияние в чужбина

п

п ревод

Бойци, свързани с руското военно разузнаване (ГРУ) може би са участвали в щурма срещу сградата на американския Конгрес на 6 януари, се казва в доклад на Institute for Global Threats and Democracies Studies.  

"Възможно е групи бойци, свързани с руското военно разузнаване да са били причастни към насилственото проникване в сградата на Капитолия и размириците, организирани от привържениците на Доналд Тръмп", се казва в доклада.
Анализът на снимки и видео от открити източници показват, че руското военно разузнаване е било свързано с неотдавнашните събития във Вашингтон, пишат авторите на изследването.
Анализаторите от IGTDS отбелязват, че тактиката, използвана по време на щурма на Капитолия "напомня методите, използвани от руснаците по време на протестите на "жълтите жилетки" във Франция и протестите на сепаратистите в Каталуния".
Става дума за проникване на бойци по време на размириците в тълпата с цел да доведет до ескалация протестите, както и да окажат помощ в завземането на държавна инфраструктура и обекти.
Освен това щурмът на Капитолия напомня 

тактиката, която използва руския спецназ,

 за да завземе сградата на парламента в Крим и правителствените сгради в Източна Украйна през 2014 година.
Както отбелязват в доклада на Institute for Global Threats and Democracies Studies , Кремъл използва протестите и размириците като скрито средство за оказване на влияние в чужбина.
Това става чрез проникване на представители на руските спецслужби в протестните движения и създаването на "бойни крила", а също така с участие в пропагандата и разпространяването на теории на заговора (както, например, във Франция), и/или вербовка на влиятелни членове на протестните движения.
Например, през 2016 година под прикритието на местни националисти бойни групи на Главното разузнавателно управление на Русия  (ГРУ) взеха участие в опита за държавен преврат в Черна гора.
През 2017 година представители на Русия са предлагали на каталунските сепаратисти възможността да бъдат прехвърлени хиляди бойци в този район на Испания, а също така да бъде оказана финансова подкрепа на Каталуния.
Както отбелязват в изследването авторите, по време на щурма на Капитолия, 

руските бойци може би са играли "организационна роля", 

поощрявайки протестиращите към по-голяма активност.
За това свидетелства един от видеозаписите от щурма на сградата на Конгреса, на който отчетливо се чуват викове на руски: "Давай, быстрее!" и "Смелее! Смелее!" ("Давай, по-бързо" и "По-смело, по-смело").
Според нас, нахлуването в Капитолия е "дискредитирало компютърната връзка на Конгреса и е възможно да е довело до изтичането на поверителни документи".
От офиса на председателя на Камарата на представителите от бюрото и са откраднати писма и документи. 

"Висока е вероятността да са монтирани и подслушвателни устройства в сградата", предупреждават експертите от IGTDS.
Анализаторите предупреждават, че нападението срещу Капитолия беше широко отразено и от медии, свързани с руското военно разузнаване, които активно лансираха твърдението за 

"краха на американската демокрация"

Участието на Русия в протестите в САЩ и щурма на Капитолия се разглежда като акт на държавен тероризъм, който може да бъде приравнен към нападението от 11 септември. 
Обявяването на Русия за страна спонсор на международния тероризъм, въвеждането на по-строги санкции и възстановяването на имиджа на Съединените щати като страна, която е била подложена на нападение отвън, ще бъдат приоритет за новата администрация на Белия дом", се казва в доклада на IGTDS.
Превод: Faktor.bg