Фен страница на турския министър на отбраната публикува карта, с която анексира половин България

Хибридната атака е с благословията на официалните власти на съседите, тества реакции и се опитва да поддържа определени настроения

След Русия и Турция пробва с хибридни атаки срещу националната  сигурност на България. Само преди дни на фейсбук страница, свързана с турския министър на отбраната Хулуси Акар, бяха публикувани две скандални карти на Турция. Първата  е от 13 октомври късно вечерта. На тази географска карта Турция е включила в своите територии почти половината от България - от Варна до Кърджали. Съседите са отхапали и части от Грузия, Армения, Ирак, кюрдските области на Сирия. Под скандалната карта е поставен надпис:

„Ние не хвърляме око на чужди земи, но ще си вземем нашите”

Посланието е ясно – възприемат почти половината от България като тяхна територия. 

Втората карта е качена на страницата на военния министър също преди дни. На нея съседите са по-скромни в апетитите си към България. Прилапани са  само някои южни и източни части на страната ни. На фона на тази карта на Велика Турция е поставен портрет на президента Ердоган. Посланието е – това е човекът, който ще реализира турските териториални мечти. По-късно картата с Ердоган беше свалена от фейсбук страницата, но Faktor.bg успя да я копира и я публикува.

karta_erdogan.jpg

И двете публикации са обект на различни коментари, включително много българи се присмиват на турските претенции, но провокациите крият сериозни рискове към националната ни сигурност. Първо, те се появяват знаково точно по време на турското военно навлизане в  Сирия. Виртуалното анексиране на части от суверенни държави е неуважение към тях. Апетитите на съседите са не просто посегателство към изконни български територии, но и противоречат на духа на добросъседските отношения и партньорството ни в НАТО.

Страницата на турския министър на отбраната Хулуси Акар във фейсбук всъщност е организирана от негови фенове. Създадена е през юли 2018 г., но вече 

има почти 100 хил. последователи

Данните от фейсбук показват, че тя се управлява от територията на Турция от четирима души. Като адрес за контакт фигурира официалната уеб страница на турското Министерство на националната отбрана. На фен страницата на министър Акар, който преди това заемаше поста началник на Генералния щаб на турските въоръжени сили, активно се публикуват материали и видеоклипове, които са патриотични, националистически, възхваляват турската армия и издигат авторитета на министъра.

Реално министър Акар винаги може да отрече връзките си с тази фейсбук страница, а и с провокациите към България, които се отправят от нея. Но смущаващ е фактът, че страницата се администрира повече от година от Турция и ако правителството и министърът не са съгласни със съдържанието й, би следвало до сега да са предприели мерки и да се разграничат поне от някои публикации, включително да поискат и от фейсбук спирането й. Така че трудно е да повярваме, че страницата съществува и публикува провокативни материали, свързани с националната отбрана на Турция, против волята на официалната държана политика и министъра на отбраната. Да не забравяме, че в Турция само за един пост вкарват в затвора. 

Според експерти по национална сигурност в случая става безспорно дума за 

хибридно действие с благословията на официалните власти,

което цели да тества реакции и създаване и поддържане на определени настроения. Същевременно провокациите с картите винаги могат да бъдат отречени от официалната власт, защото не е част от публичната политика на правителството. Реално внушенията излизат и се мултиплицират в публичното пространство чрез посредници – проксита, които уж са независими от официалната власт. В случая става дума за фен страница на силов министър, но притеснителното е, че той с мълчанието си повече от година я легитимира и създава митове срещу съседите. Експерти са категорични, че страницата е професионално водена, което навява съмнения, че пипа ръката на турските специални служби -  МИТ. 

За българските власти няма съмнение, че става дума за провокации, атакуващи националната ни сигурност, които налагат най-малко провеждането на дипломатически разговори с турската страна, с настояване Анкара да се разграничи от публикациите и претенциите, лансирани в тях. Официалните отговори на управляващите в Турция ще разкрият и истинските им намерения.