Макаров раздава в София руски медали по време на китайска чума

Дипломатът се жалва, че тъмни сили изкривявали историята в угода на политическата конюнктура

Руското посолство в София и посланик Анатолий Макаров предприеха неадекватна инициатива по време на извънредно положение, заради разпространението на коронавируса в България. От 12 март руската дипломатическа мисия проведе в Руския културно-информационен център в столицата първата церемония за връчването на медали на руски ветерани, живеещи в нашата страна. Поводът е 75-годишнина от Победата или Великата отечествена, както в Русия от години наричат края на Втората световна война, опитвайки се да я приватизират само като тяхно дело.

Макаров не пропусна случая за пропутинска пропаганда, коментирайки, че напоследък се правили опити да се изкриви историята в угода на политическата конюнктура. Целта според дипломата била да се смали ролята на Червената армия и на СССР в борбата против фашизма. Той призова ветараните да разкажат истината за победата и как СССР е освободил Европа. Посланикът, който се оплаква, че се изкривява историческата истина подло забрави за приноса на САЩ и Великобритания за Победата, а още по-подло обяви Червената армия за освободителка. България, а и другите източно-европейски държави добре познават съветското „освобождение”, което за 45 години ги превърна в лагери на несвободата и роби на болшевизма.

Юбилейните медали бяха връчени на Лидия Осиповой, Игор Завьялову, Алле Илиевой, Галине Игнатовой, Татьяне Пасевой, Тамаре Димовой, Юрию Добычину, Виктору Каратыгину и Алине Тошевой. Вчера медали са връчвани и в русенския консулски окръг.

Инициативата на Руското посолство в никакъв случай не е повод за честен и обективен прочит на историята, а пореден етюд от хибридната война на Кремъл срещу Запада. Ясна е тенденцията на путинския режим да представи историята около Втората световна война едностранно, само както е удобно на Москва. Тревожното е, че много българи – русофили, путинисти и безродници са готови безкритично да приемат подмяната за истина, вместо да настояват за извинение за 45-годишното комунистическо робство.