Секретен сътрудник „Китин” в руска афера за освобождаването на Васил Божков

Георги Попов

Георги Попов

Обявеният за международно издирване бизнесмен Васил Божков е направил постъпки за освобождаването си от ареста в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Според неофициална информация Божков е бил посетен от руски граждани, които са се застъпили за искането му, а срещата била уредена от официалният собственик на футболен клуб "Левски" и сочен за дясна ръка на Божков - Георги Попов, разказва в свое разследване ТВ ”Европа”.

Георги Попов, официалният собственик на футболен клуб "Левски" и приближен до обявеният за издирване бизнесмен Васил Божков, стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби. Според неофициална информация Попов, който също бе задържан в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите в Дубай. Връзките на Попов с руските служби датират още от времето на социализма.

Попов е бивш

секретен сътрудник на отдел 05

на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 г. е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода.  Вербуван е през юли 1988 г. от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдоним „Китин“, а от март 1989 г. е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.  „Китин“ е участвал активно в оперативната дейност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в ТП „Кинтекс“ Присъствал е на срещи с особено важни агенти с псевдоними „Вацек“ и „Пелинов“, работи самостоятелно с предадената му връзка Алън Симънс.  Тримата се занимават основно с доставката през австрийски и швейцарски фирми на ембаргова електроника и оборудване за Съветския съюз.
През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. За пръв път Георги Попов  получава медийно внимание през 2000 г., когато купи - чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка". Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се превърне във факт, Попов е сред

най-приближените хора на друг популярен български олигарх – Христо Ковачки,

чието име наскоро отново излезе на преден план с изгарянето от негови мощности на големи количества боклук. След кариерата на Георги Попов /известен сред своите познати като „Джордж“/ в държавните дружества, той е синдик на „Първа частна банка“, а по-късно се ориентира изцяло в развитието на собствен бизнес, участвайки в различно качество в десетки търговски дружества с разнороден предмет на дейност, в част от които е в съдружие с руски граждани. Причината за избор на подобни партньори е една: добрите контакти и обвързаността на бившия сътрудник на ПГУ с Руската федерация и граждани на държави от бившия СССР.

Припомняме, че Васил Божков получи редица обвинения, включително за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба, ръководене на организирана престъпна група, убийство и изнасилване. Бизнесменът бе задържан на 31 януари в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

georgi_popov_1_.jpg

georgi_popov1.jpg

georgi_popov2.jpg

georgi_popov3.jpg

georgi_popov4.jpg

georgi_popov5.jpg

georgi_popov6.jpg

georgi_popov7.jpg

georgi_popov8.jpg

georgi_popov9.jpg

georgi_popov10.jpg

georgi_popov11.jpg