Шпионинът Василий Сазанович е ръководел операциите на ГРУ у нас, събирал информация за плановете на НАТО на наша територия

Руският шпионин Сазанович на юбилея на адмирал Иван Добрев

Руският шпионин Сазанович на юбилея на адмирал Иван Добрев

Полковникът е ръководил в оперативен план дейността на изгонените през септември т.г. руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков

Поредният изгонен руски шпионин от България е ръководел операциите на ГРУ на наша територия. Това потвърдиха пред Faktor.bg източници от дипломатическите среди и специалните служби. Полковникът от военното разузнаване на Русия, Василий Сазанович е заемал поста военен аташе в посолството на Руската Федерация. Това е поредният случай на отстранен руски разузнавач, работил срещу сигурността на страната ни. 

Поредицата с изгонените от България руски дипломати стартира още през 201 9 г., когато бе обявен за „persona non grata” руският военен разузнавач Владимир Русяев. По същото време започна и разследване за шпионаж спрямо лидера на русофилите в България Николай Малинов, извършван в полза на генерала от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев, осигуряващ канали за налагане на руското влияние зад граница. През 2020 година бяха изгонени още четирима руски шпиони.

Добре информирани източници от специалните служби твърдят, че Василий Сазанович е човекът, който е ръководил в оперативен план дейността на изгонените през септември т.г. руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков. Двамата бяха „осветени“ като офицери на ГРУ, работили у нас като зам.-търговски представители на Руската федерация. Прокуратурата разкри тогава пред медиите, че Николашин и Биков са събирали

сведения за процедурата по закупуването на новите изтребители Ф-16,

за текущи и бъдещи проекти за модернизация на българската армия и за работата на българския военно-промишлен комплекс. За тази цел разузнавачите са вербували български граждани, работещи в областта на сигурността и отбраната, разполагащи с достъп до подобен вид информация. В резултат на действията на прокуратурата, външно министерство обяви Николашин и Биков за „persona non grata” и им даде 72 часа да напуснат страната.

Източници от структурите на Министерство на отбраната смятат, че Василий Сазанович е ръководил цялата военна секция в руското посолство. Паралелно с това, официалната му дипломатическа позиция на военен аташе му е позволявала по естествен път да формира контакти в средите на отбраната  и военно-дипломатическия корпус.
Запознати с разследването на ДАНС по случая с Николашин и Биков твърдят, че работата не е приключила с изгонването им от страната. От контраразузнаването са успели да изяснят в детайли шпионската дейност на руските военни разузнавачи и са установили важна информация относно ролята на Сазанович в нея. Сред основните задачи на последния изгонен руски дипломат е било придобиването на сведения с класифициран характер за плановете на НАТО и провеждането на съвместни учения и мероприятия на територията на България в района на Черно море. Приоритетни цели за Сазанович са били звената, отговарящи за планирането на многонационални учения, както и такива, поддържащи активна кореспонденция с НАТО. Особен интерес за полковника от ГРУ било присъствието на въоръжени формирования и военна техника на САЩ у нас. 
Обявяването на Сазанович за персона нон грата е и  пореден провал за мисията на посланик Анатолий Макаров.