Ще налеем ли на Русия още близо 26 млн. лв. за ремонт на стари съветски ракети?

Министър Красимир Каракачанов

Министър Красимир Каракачанов

Нова скандална поръчка на Министерството на отбраната поставя за пореден път острия въпрос – член на НАТО ли сме или продължаваме да робуваме на уж разпадналия се Варшавски договор? Няма как да не си зададат гражданите този въпрос, след като в последните дни на отминалата 2019 г. министерството управлявано от Красимир Каракачанов обяви нова поръчка, която е на стойност 21 600 млн. лв. без ДДС. Тя е за извършване на основен ремонт  и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1. Въпросните ракети пък са предназначени за съветските ветерани МИГ-29.

Прави впечатление, че поръчката е обявена на 27 декември, просто за да бъде пробутана и да не предизвика обществена реакция докато българите се настройват празнично и се готвят да почиват. Според военни експерти вече е предизвестен и евентуалният изпълнителни на поръчката. Най-вероятно ще бъде фирма на Руската федерация и поредното наливане на почти 26 милиона лева на Русия, която във военната си доктрина е посочила страните от НАТО, в това число и България като свой враг. Освен това страната на Владимир Путин е под тежки международни санкции, а това предвещава и България да попадне под санкции и отново да даде основания за съмнения, че не е напълно лоялен партньор на НАТО и ЕС.

През миналата година страната ни наля на руски фирми близо 100 млн. с ДДС за ремонтиране на старите съветски самолети МИГ-29. Така бе избегната санкция на парламента, защото става дума за поръчка под 100 млн. лв., за която е достатъчно решение на Министерски съвет. За ремонта на ракетите вече няма нужда дори и от санкция на МС, защото поръчката е под 50 млн. лв. и според Закона за отбраната решението може да бъде взето и от министъра на отбраната.

Експерти задават резонния въпрос – защо миналата година не е договорена пакетна цена за ремонта на бойните самолети и ракетите едновременно, а се действа на парче като се оскъпява целият ремонт. Министерството на отбраната трябва да обясни - това ли ще е последната поръчка към Русия, а и до кога възнамерява да използва старите бойни самолети МИГ-29?

porachka_mo.jpg