Специален доклад осветява руската подривна дейност сред български офицери

Специален доклад разкрива връзките на високопоставени пенсионирани военнослужещи и ръководители на разузнавателни структури и служби за сигурност в Европа с Руската федерация. България също е част от тази подривна кремълска паяжина.

Зависимостите и обвързаностите изследва в детайли докладът "TOY SOLDIERS: NATO military and intelligence officers in Russian active measures" на украинския Центр оборонних реформ - Center for Defense Reforms(Център за реформи в отбраната). 
 На този етап изследването, което обхваща 174 стр. няма публично достояние,  но с любезното съдействие на авторите Атлантическият съвет на България се запозна с частта му, посветена на нашата страна и по-специално с мрежата за влияние на Русия у нас. 

Според експерти документът е високо достоверен, достатъчно детайлен и подкрепен с факти и доказателства. 
Кремъл явно инвестира значителни средства, за да прокарва влиянието си в България, като публично известни запасни офицери са превърнати в инструмент за влияние. Много от тях се ползват с уважението на президента Румен Радев и левите политически формации. 

Faktor.bg  получи достъп до Доклада и публикува в превод на български език най-важните части, отнасящи се до България.


Доклада на Украински център за реформи в отбраната

oficeri_rusia2.jpg

Схема на обвързаности от раздела за България


След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, България, както съобщава германският вестник Die Welt, се превърна в най-големия косвен доставчик на оръжия за ВСУ. 
Но едно изследване на Института за глобални анализи показва, че за разлика от другите европейски страни, руската агресия не е довела да засилване на подкрепата за НАТО или повишаване на осведомеността за предимствата за сигурността от членството в Алианса. Едва 53.4% от респондентите смятат, че членството в НАТО намалява вероятността от чуждо нападение, а 44%  са убедени, че страната им е длъжна да защити партньорите си в Алианса, в случай на враждебно нападение.
И двата показателя са сред най-ниските в страните от Централна и Източна Европа. Данни на Евробарометър показват, че подкрепата за оказване на помощ на Украйна е едва 23% през декември 2023 година.
Тези цифри в голяма степен са резултат от системното влияние, оказвано върху българското общество от различни организации и лица, свързани с Русия. В настоящия момент 25% от българските граждани смятат Русия за стратегически партньор и само 19% - мислят същото за САЩ.
Ключов фактор за такова влияние в България са част от офицерите от запаса  и пенсионирани служители в сектора на националната сигурност и отбрана, които традиционно играят активна роля в развитието на страната.
Това изследване разкри многобройни връзки на обединенията на офицерите в оставка със съвременна Русия. 

Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва 

Това е най-голямата военно-патриотична организация, включваща 15 отделни асоциации, а общият брой на членовете надвишава 20 хиляди души – офицери, бивши служители на структурите на националната сигурност и отбрана , както и комбатанти. Съюзът е официален член на Международната конфедерация на генералите и адмиралите и офицерите от резерва, оглавявана от Александър Каншин, депутат от Руската дума.
Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на БА и сегашен глава на Съюза, е неин вицепрезидент. Организацията е във връзка и с още една руска организация – Руския съюз на ветераните и още през 2014 година между тях са подписани 13 споразумения за сътрудничество.

Руският съюз на ветераните се оглавява от бившия началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР армейски генерал Михаил Моисеев.
Конфедерацията на гражданските организации по сигурност и отбрана е втората по величина организация, обединяваща запасни офицери и бивши служители от сектора на националната сигурност, и поддържаща собствени връзки с Русия. В нея членуват 15 от общо 29 български организации сред които: Асоциацията на завършилите Академията на Генералния щаб на Руската федерация, ръководена от генералът от запаса Димитър Кръстев, Българското бюро за разузнаване в лицето на капитана от запаса Лазар Мурджев, Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим и редица други асоциации.

Всички тези организации, както индивидуално, така и съвместно си взаимодействат с различни руски организации, в различни области, включително и в политиката.
Струва си да се отбележат връзките на двете организации с Българско национално движение „Русофили“ и политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството. Лидерът на тези организации Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Следствието сочи връзките на Малинов с бившия директор на Руския институт за стратегически изследвания генерал-лейтенант от външното разузнаване на Русия Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев, които открито заявяват целта си

 „да откъснат България от Запада и да я преориентират към Русия“

Трима членове от Съюза на офицерите от запаса официално заемат ръководни длъжности в движението на русофилите: Златан Стойков, Петър Велчев и бригаден генерал в оставка Димитър Шивиков, бивш заместник командир на Специалните сили.
Лазар Мурджев, дългогодишен ръководител на Конфедерацията пък е основател на организацията „Брод за България“, в която влизат различни български офицери в оставка и специалисти. Тя издава и списание „Сигурност“.
Николай Малинов е автор на платформата „Брод за България“, както и на списанието. Интересен факт е, че Леонид Решетников също е автор на „Брод за България“.
Лазар Мурджев е основател и ръководител на научно-експертния клуб „Сигурност“, в който членуват бивши служители на комунистическата Държавна сигурност.

Инициативата „Войници на мира“

От началото на нахлуването на Русия в Украйна, двете гореспоменати организации, както и свързани с тях офицери и отделни членове, активно участват в дейности, обслужващи интересите на руското правителство.
Особено внимание заслужава движението „Войни за мир и национален суверенитет“. То е свързано със асоциациите на български офицери в оставка, а основното му искане е „провъзгласяване на неутралитет на България“ по време на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Инициативата, освен другите и цели, е насочена към отказ от оказване на военна и техническа помощ на Русия. В официалното съобщение за създаването на движението се критикува „участието на българското правителство в дейностите на НАТО по подкрепа на ВСЕ“ и се твърди, че „България де факто се намира в състояние на война с Русия“.
Основната целева аудитория на инициативата „Воини за Мир и национален суверенитет“ включва действащи и запасни български офицери и военнослужещи. Движението определя като своя основна цел въвличането на представители на тези групи в „делото на мира“.
Освен това движението инициира национална кампания „Национално движение за мир и суверенитет“ с по-широка цел-постигане на 

„неутралитет“ на България

 чрез участието на „цялото българско общество“. 
Съоснователи и лидери на „Воини за мир“ са членове на предишните две организации, с връзки както със СССР, така и със съвременна Русия. Както вътре в движението, така и в своята по-широка обществена дейност те оказват влияние, съответстващо на интересите на руското правителство.
Ръководител на инициативата „Воини за мир“ е Цветан Тотомиров, бивш началник на Генералния щаб на БА, завършил генералщабната академия в СССР, участник в съветската окупация на Чехословакия, генерал-полковник от резерва. Тотомиров е член на Съюза на офицерите от запаса и на Българско национално движение „Бойна дружба“.
През април 2022 година, месец след началото на войната, Тотомиров писа, че предоставянето на далекобойна артилерия на Украйна и други видове тежко въоръжение „удължава войната“.

В ръководството на „Воини за мир“ влизат ще трима български офицери от резерва: генерал-майор Стоимен Стоименов, бивш заместник-началник на разузнавателното управление на Генералния щаб, автор на книгата „България над всички, в която подкрепя наратива на руската пропаганда за „фашизма в Украйна и против членството на България в НАТО. 
Капитан Лазар Мурджев е син на Димитър Мурджев, началник на Пето управление на ДС. Той е дългогодишен телохранител на Тодор Живков, ръководител на научно-експертния клуб „Сигурност“, в който членуват бивши служители на ДС: покойният вече Тодор Бояджиев и зам.-началникът на Първо главно на ДС Бончо Асенов, Горан Симеонов, офицер от ДС, както и лидерът на русофилите Николай Малинов. Малко преди нахлуването в Украйна, той критикува „враждебната антируска риторика“, цитира Александър Дугин, че „само патриотите се съпротивляват на санкциите срещу Русия“. През април 2022 година пише в списание „Сигурност“, че Украйна никога не е била държава и освобождението на цяла Новорусия е справедливо дело“.

Капитанът от запаса Нако Стефанов е съпредседател на „Воини за мир“, член е на ЦК на БКП и на партията „Русофили за възраждане на Отечеството“.
През 2017 година Нако Стефанов представлява БКК на конгреса на комунистите в Москва, където заявява, че «Западът готви империалистическа война против Русия». През 2023 година Нако Стефанов заедно с представители на фонда «Руски свят» (Фонд «Русский мир») и русофилите участва в първия Международен съвет на русофилите под лозунга „С Русия в сърцето». 

Димитар Шивиков, председател на Асоциацията на випускниците на НВВУ «Васил Левски» и съпредседател на Национално движение на русофилите. В продължение на много години бригаден генерал Шивиков участва в дейности, съответстващи на интересите на кремълския режим. След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна системно оказва влияние, за да попречи на доставките на въоръжение и военна техника на Украйна.
Шивиков твърдеше, че доставката на танкове за Украйна «само ще предизвика раздразнението на Русия» и съветваше НАТО « да се научат да целуват ръка на Путин».
Димитар Шивиков активно участва в митингите на Национално движение за мир и суверенитет.

Още един от съоснователите на «Воини за мир» е Горан Симеонов, бивш началник на Първо главно управление на ДС ,  който оглавява Асоциацията на офицерите от разузнаването от запаса.
Той прокарва официалната позиция на Кремъл за «прокси-войната на Запада против Русия», която, според неговите твърдения, се води сега в Украйна.
Сред другите съучредители са Бойко Симитчиев, възпитаник на съветска военна академия, бригаден генерал от запаса, генерал-майор от запаса Румен Ралчев, сътрудник на ДС, бивш личен телохранител на Тодор Живков и Петър Младенов.
Цветко Дончев, капитан първи ранг от запаса, председател на Асоциацията на клубовете «За честта на пагона»,  бившият заместник-шеф на Службата за национална сигурност Чавдар Петров, Петър Пандурски) — полковник от запаса и заместник-председател на Съюза на българските ветерани. През май 2023 година, независимо от забраната на властите, организира шествие на «Безсмъртния полк» в София заедно с руското посолство и «Руския клуб», участва в откриването на изложбата «Крим днес», посветена на така нареченото «възсъединение на полуострова с Русия».

Последен в списъка инициатори е полковникът в оставка Илия Мандров.
 В своя декларация «Воини за мир» призовават «войниците от резерва и действащия състав, ветераните от войните, генералите, офицерите, сержантите и войниците, а чрез тях и техните семейства» да подкрепят инициативата им за «неуатралитет на България», особено по отношение на войната на Русия против Украйна.
Информационното обслужване на «Воини за мир» се осъществява чрез три ключови платформи: «Брод за България» на Лазар Мурджов, «Ефир» и Поглед инфо.

Основна цел на инициативата 

«Национално движение за мир и суверенитет»

 е организирането на така наречените «Маршове за мир» – редовно провеждани в българските градове, с цел да се повлияе на българското общество и българската диаспора в чужбина и, които съвпадат с усилията на руското правителство.
През 2023 година са проведени 9 такива митинга, някои от които едновременно в 40 града в страната с десетки хиляди участници. В тях активно участват български офицери от резерва, свързани или не с инициативата «Воини за мир».

Целта на «Референдум за мир и суверенитет» е да събере 400 хиляди подписа на български граждани, за провеждането на референдум, който да обяви България за «неутрална страна» по отношение на всякакви въоръжени конфликти. Сред активистите на това движение е офицерът от външното разузнаване Велизар Енчев и бивш депутат, чиято съпруга е работила в Института за ядрени изследвания на СССР в Дубна.
Минчо Минчев, агент на ДС, вербуван през 1985 година, съосновател на проруската партия „Атака“, директор на Сдружение „Евразийский научен център“. Заедно с руското посолство организира конференция „Историческата истина и лъжата“.
Полковникът от запаса Михаил Харлампиев, преподавател в ВВНУ „Васил Левски“ Тодор Предов, полковник от резерва и ръководител на регионалното отделение на Съюза на офицерите от запаса, Пламен Пасков, собственик на ветеринарна клиника в Москва, „политически наблюдател“ и автор на руския сайт „Правда.ру“, доктор Орлин Стефанов, член на Съюза на учените в България, Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания, лектор в МГИМО, професор Петко Тодоров, член на управата на телевизия „7 дни“.

Всички тези организации, структури и инициативи са свързани помежду си чрез ръководствата, отделни личности, споразумения или общи действия.
Всички те, институционално или чрез техни членове и инициативи подкрепят Румен Радев още от момента, в който Леонид Решетников обявява, че той отговаря на необходимия профил. Българската редакция на „Свободна Европа“, писа, че две седмици след това заключение, Радев подава оставка и по-късно се кандидатира за президент от БСП. През 2016 година русофили, заедно със Съюза на офицерите от запаса подкрепи кандидатурата на Румен Радев.
Николай Малинов заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова участваше в 144 конгрес на Национално движение Русофили. 
През 2017 година в специалния доклад на Държавния департамент на САЩ специално се посочва, че Леонид Решетников се е намесил в президентските избори в България.

Изводи:

Съгласно доклада „Заплахите от хибридните действия на Русия“ на Кралския институт за изследвания в отбраната, руските спецслужби определят и използват уязвимостта на противника за своите операции.
Изследване на Еврокомисията от януари 2023 година сочи, че заплахата от разпространение на войната от Украйна в ЕС е на трето място след причините за безпокойство на европейците.

То също така показва, че свързани с Русия субекти използват общественото мнение в редица страни, включително България. 
Изследване на МО на България показва ефективността на тази стратегия. По думите на бившия министър на отбраната Тодор Тагарев през ноември 2023 година е имало силно намаляване на броя на желаещите да постъпят във военните университети с 35% и на постъпващите с 45%, които се свързват с дезинформацията, че България е заплашена заради помощта, която оказва на Украйна и членството и в НАТО.

Фактите, изложени в този доклад показват системното влияние на Русия върху страна-член на НАТО в Източна Европа. Освен това, те директно въвличат офицери от запаса, резервисти и въоръжените сили, което се отразява на боеспособността на страната. 
Нещо повече, отчитайки най-ниското в Европа ниво на обществена подкрепа за военната помощ за Украйна, по-нататъшните усилия за укрепването на тези настроения сред българските граждани поставят под заплаха дългосрочната политическа подкрепа за помощ на Украйна.

Превод със съкращения Faktor.bg