Топ 6 на путинската дезинформация през 2020: Изнасилват ли костенурки в Дания?

Лъжите, манипулациите и откровените безсмислици се явяват част от ожесточената атака на Кремъл срещу демокрацията

Информационният проект на Еврокомисията EUvsDisinfo, публикува рейтинг на най-големите провали на кремълската дезинформация през 2020 година.
Първото място е за ситуацията около отравянето на опозиционера Алексей Навални, който изследователите наричат 

"голям позор за руската държава"

При това се визира не самото отравяне, доколкото "радикалните мерки" отдавна са приети в арсенала на Кремъл, а провалът на операцията, съпроводен от "явно отсъствие на професионализъм" както от страна на отровителите на Навални, така и от страна на тези, които предлагаха "алтернативни нерсии" на случилото се.
Това особено се отнася до признанието на офицера от ФСБ, който в разговор със самия Навални разказва подробности от цялата операция, смятайки, че говори с "шеф" от Кремъл.

Второто място е за разпространяваните от руската пропаганда фейк-нюз за пандемията от коронавирус, включително и за разработваните на Запад ваксини. 
EUvsDisinfo е преброил близо 1 000 публикации, съдържащи несъотевтстващи на действителността твърдения, свързани с пандемията.
При това, както отбелязва разследващият екип, руската пропаганда първоначално се опитвал да дискредитира ваксината на AstraZeneca, но след като фармацевтичната корпорация заяви намерението си да си сътрудничи с руския институт "Гамалеи", разработил "Спутник V", нападките срещу ваксината са прекратени незабавно.

Третото място е за режисьора Никита Михалков, който в своето предаване по руската държавна телевизия излъчи фалшиви снимки от протестите в Беларус, твърдейки, че са истински.
Припомняме, че в своето предаване "БесогонTV" режисьорът, известен с близостта си до Кремъл и Путин, обяснява, че всъщност протестите в Беларус не са така масови, както изглежда.
"Можете да ми вярвате. Ето, виждате ли тази снимка? Какво море от хора. Вижте!", казва Михалков, демонстрирайки снимка на масовите протести. 
И продължава:
"Това е чиста, абсолютна компютърна графика".
По думите му, протестите в Беларус са организирани от "съзнателно занимаващи се с деструктивна дейност".
По-късно става ясно, че в предаването на Михалков са излъчвани "редактирани" кадри от протеста в Минск, докато оригиналните изображения, достъпни в интернет, показват множеството от хора по улиците на столицата на Беларус.

На четвърто място е класиран Александър Лукашенко, който обяви, че е "прихванат разговор" между резиденти на западни спецслужби - "Майк" и "Ник". 
На 3 септември президентът Лукашенко на среща с руския премиер Михаил Мишустин заяви, че радиоелектронното разузнаване на Беларус е прихванало разговор между Варшава и Берлин, от който 

"става ясно, че Западът е фалшифицирал отравянето на Навални"

Записът беше предаден и тиражиран от държавните медии. В него се чуват гласовете на двама мъже, говорещи на английски и се обръщат един към друг с имената "Майк" и "Ник". 
Гласът обозначен като "абонат от Берлин" съобщава, че "всичко върви по план".
"Материалите за Навални са готови Ще бъдат предадени в администрацията на канцлера (Ангела Меркел-бел. ред.) Очакваме реакцията и".
На въпрос потвърдено ли е отравянето на Навални той отговаря:
"Слушай, Майк, в случая това не е важно. Това е война. А по време на война всички средства са добри".
А "абонатът от Варшава" коментира, че ще е добре "Путин да бъде заринат с проблеми", а неговият събеседник му уверява, че се "занимава точно с това" и добавя, че останалата част от разговора "не е за по телефона".
Записът е толкова нелеп, че дори официалните кремълски медии предпазливо реагираха на неговата достоверност.

На пето място е телевизионният водещ Владимир Соловьов, един от главните руски специалисти по разпространение на дезинформацията. Директно в ефир в предаването "Пълен контакт" той показа кадри уж от военни действия в Нагорни Карабах, но по-късно беше разобличен, че става дума за кадри от видеоиграта Arma 3, пусната на пазара преди 7 години.
Кадрите от Arma 3 бяха използвани и излъчени и от други руски телевизии, като кадри от различни реални бойни действия.
Например, скрийншот от играта бяха излъчени в програмата "Воскресное время" на държавния Първи канал още през 2018 година с надпис: "Кадри от Сирия".
Владимир Соловьов, който беше обявен за журналист на годината, всъщност е един от най-сериозните проводници на кремълска пропаганда и дезинформация.
Започвайки от 2015 година EUvsDisinfo фиксира 

180 неверни твърдения

 в неговото предаване, включително твърдението, че украинци са пострадали от изпитания на американска ваксина, че Западът иска да превърне Беларус в "център на хаоса", че организацията "Бели каски" инсценира в Сирия химически атаки и много други.
През 2013 година той засне и излъчи филм, в който вождът на италианските фашисти Бенито Мусолини е представен като безстрашен лидер.
В конкретното предаване, което се излъчва в прайм-тайма освен другите твърдения, прокермълски "експерти" твърдяха, че "Полша се готви да окупира Беларус", Бил Гейтс ще използва ваксините срещу коронавирус, за да "бракува" определени хора.

Шести в класацията с провали на кремълската пропаганда е депутатът от Държавната дума Алексей Журавльов, който в интервю за държавната телевизия "Россия 1" в предаването "60 минути" заяви, че в Дания съществуват бардаци за зоофили, в които всеки, който пожелае може "да изнасили костенурка".
По думите му, на Запад уж като сексуална просвета на децата в различни Телевизионни предавания "насилват психиката на децата".
Журавльов обвини датския министър на външните работи в изнасилването на 15-годишно дете и обяви, че в Дания е открит "първият порнобардак за зоофили".
"Работи официално в Дания - можете да идете там и да изнасилите костенурка", заяви напълно сериозно депутатът в предаването, въпреки, че зоофилията е отдавна криминализирана в тази страна.
"Най-позорната част от всички тези случаи е пълното отсъствие на каквото и да било разкаяние от страна на техните автори" подчертават авторите на изследването на EUvsDisinfo.
"Депутатите от руския парламент не се притесняват да повтарят стра илъжи, ако смятат, че от това може да се получи някаква ползва. Кремълските "журналисти" не виждат смисъл да поправят грешките: нито Михалков, нито Соловьов се извиниха за своята измама.
„Представителите на руската държава с гордост заявяват, че Русия, безусловно, убива хора. Лъжите, манипулациите и откровените безсмислици се явяват част от ожесточената атака на Кремъл срещу демокрацията", завършва изследването.

Превод:Faktor.bg