Свързан ли е „антитерористът” Славчо Велков с планирания от ген. Солеймани атентат в Сарафово?

ГДБОП, ДАНС и Прокуратурата е редно да установят това

Велков и Солеймани

Велков и Солеймани

Българските специални служби трябва да изяснят съпричастността на представящия се за експерт по антитероризъм, а доскоро и депутат от БСП Славчо Велков в атентата на бургаското летище Сарафова. Самият Велков преди два дни разкри, че през 2009 година е имал лична среща и вечеря със страховития генерал Касем Солеймани. Три години след мистериозната вечеря, на 18 юли 2012 година терористи атакуват на летището в Сарафова три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. В атентата са убити 7 души, а 35 са ранени. Още в деня на терористичния акт Израел официално обвини „Хизбулла” за кръвопролитието, а месец по-късно - през август, израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон, след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов заяви официално,  че зад терористичния акт стои Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Солеймани. 

„Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни,

че "Хизбулла" играе ролята на подизпълнител

Това е, което знаем” посочи израелският държавник.

За българските, израелските и американските специални служби името на Солеймани като стратег и поръчител на атентата е било ясно още в първите часове след трагедията. Съвсем естествено е разследването да  търси имат ли генералът и организацията му някаква пряка връзка с българи. Днес се оказва, че такава връзка наистина е съществувала – човек, който доскоро беше депутат в родния парламент, а медиите охотно го канят от години за коментари и анализи по теми за антитероризъм и случващото се в Близкия изток, е бил специален гост на ген. Солеймани, стояли са часове на една маса, вероятно не са си говорили за иранския черен хайвер, а са коментирали стратегически теми за арабския свят, Балканите и ролята на омразните Съединени американски щати в тези райони. Въпросният личен познат на лидера на бригадите "Ал Кудс" Славчо Велков дори и днес говори с респект за Солеймани и се възхищава от личността му, независимо че става дума за един от най-издирваните години наред терористи, отговорен за смъртта на хиляди невинни и за стотици убийствени атентати. 

Източници от специалните служби са категорични, че достъпът до лидери от ранга на Касем е изключително прецизиран и трудно възможен преди всичко от гледна точка на личната му сигурност. До него няма как да бъдат допуснати други, освен прецизно контролирани външни лица и то които са изключително важни за стратегическото бъдеще на „Ал Кудс”. Така нашенецът Славчо Велков, известен и като агент на ДС „Пеев” и открит противник на демократичния европейски и американски свят, се оказва

единственият българин, подозрително близък до Солеймани

„Ал Кудс” е организацията за външни операции на Иран, тоест и за територията на България, а тогава съвсем логично Велков да е бил посветен и за подготвяния атентат на бургаското летище или за други намерения на иранците. Като вещ експерт по всички теми той със сигурност е улеснил много плановете на терористите да се случат по най-правилния начин, оказвайки им най-малко логистична подкрепа.

Въпросът обаче, е дали през 2012 г. българските специални служби са знаели за важната роля на Славчо Велков или приятелят на Солеймани е успял да приспи със сладкодумието си бдителността им. Ако човек се порови по медиите от периода на атентата в Сарафово, ще установи, че и Велков съвсем открито е играел ролята на пропагандист на идеите на терористите и аятоласите. Често е излагал по темата за атентата компетентно мнение. Впечатляващо е, че въпросният експерт  убедително внушава на обществото, че зад кръвопролитието в Сарафова не стои някоя групировка, а служби на някоя държава, само дето не назовава конкретно американските и израелските. Велков е и един от застъпниците на тезата,

че „Хизбулла” няма нищо общо с атентата.

Подозрителен е и фактът, че Славчо години наред гравитира в кръгове около иранци, палестинци и сирийци. Той е и редовен посетител на трите дипломатически мисии на тези държави в София, твърдят очевидци. Особено силна е връзката му с Мохд Абуаси, боец на една от организациите  на Фронта за освобождение на Палестина. Абуаси е от 1984 г. в България, учи в София журналистика, изявява се като анализатор от основания от него Център за близко-източни изследвания, но през последните години се представя и като успешен бизнесмен в строителния бранш. Велков се хвали, че има палестински паспорт и е техен гражданин, а хора от обкръжението му казват, че изпълнява медийни поръчки на Абуаси  срещу САЩ и Запада.

Ако всички приказки на Славчо Велков са чиста монета, то той е изключително опасен за националната ни сигурност с оглед и на евроатлантическата ориентация на България през  последните години. Специалните ни служби просто трябва да си посипят главите с пепел,

че са проспали тази активна клетка на тероризма

Хора, които познават отблизо Велков, са склонни да вярват, че по-скоро е непоправим фантазьор. Началниците му в БНА, където е служил в годините на социализма са категорични в характеристиките си за него - че приема желаното като реално. 

През лятото на миналата година Велков обяви, че напуска парламента по здравословни причини, без да сподели какво точно е заболяването му. От БСП обаче под сурдинка признаха, че Нинова била много разочарована от „експерта” си по национална сигурност. По време на кметските избори през есента Славчо се прилепи към Мая Манолова, но и там бързо са се нарадвали на експертизата му. През ноември миналата година се оказа, че личният приятел на Солеймани е назначен за кметски наместник в село Славовица. Няма яснота какви са били за това мотивите на кмета на община Септември Марин Рачев, който е от ГЕРБ.

Без съмнение обаче, независимо дали е свързан с терористите и групировките им или пък страда от неизлечими фантазии, Велков е изключително опасен. Той е твърде лоша реклама за родната политика и кметството в Септември, за да продължава да бъде на хранилка на данъкоплатците. Ако е свързан с атентата в Сарафово и е проводник на терористични групировки и лидери, нека ГДБОП, ДАНС и прокуратурата да си свършат най-после работата. Ако пък наистина е болен - да бъде лекуван, ако трябва и принудително, защото здравето на държавата е по-важно.