За честа на един генерал – да защитиш лобитата на „Грипен“ и МиГ-29, но да забравиш, какво си писал във Военновъздушна академия на САЩ

Ген. Николай Русев

Ген. Николай Русев

Поръчката на Ф-16 била политическа, експерти на повикване говорили срещу МиГ-29, внушава ген. Русев

Не експертите, а политиците избраха България да закупи от САЩ бойни самолети Ф-16. Това разкри по bТВ шефът на Авиобаза „Граф Игнатиево“, бригаден генерал Николай Русев. Той е от близкото обкръжение на президента Румен Радев и за пореден път се опита да облъчи обществото с тезата, че сме направили грешен избор на самолети за бойната авиация. Съвсем удобно обаче за лобито, което представлява генералът не обясни – не е ли било също политическо прибързаното решение, под натиска на президентството, служебно правителство да подпише договор за покупка на шведските самолети Грипен?

Ген. Русев беше доста предпазлив по темата с Русия дори и когато говореше за нарушаването на въздушното ни пространство.
Не става дума за нарушаване на въздушното ни пространство, а за самолети, които се движат близо до него, но аз не знам какви са тези самолети, заяви Русев, замитайки факта, че

притесненията идват от руски изтребители

Шефът на авиобазата взе отново да брани съветските МиГ-29. Според него експерти на повикване говорили срещу тези самолети, а те можели да бранят въздушното ни пространство. Според Русев МиГ-29 бил  национален принос  към колективната отбрана на НАТО и това ще бъде така до 2030 година. МиГ -29 напълно отговаря на изискванията, всички други доводи били съчинения по картинки, твърди генералът.

Той коментира и темата със забавянето на доставката на закупените от България самолети Ф-16. Това било нормално, заради пандемията, а по същите причини преди време се забавили и доставките на части за МиГ – 29 от Русия, но тогава се надигнал страшен вой, а сега същите хора се опитвали да изместят фокуса от забавената от САЩ поръчка. 
Ф-16 когато дойде в България ни трябват време поне 3 години за да бъде овладян и експлоатиран нормално самолетът. На румънците им трябваха 4 години. Освен това трябват и средства за въоръжаването му, предупреди генералът. Той разказа случка, на която лично е присъствал, когато експерти обсъждали какъв самолет да вземем.
Прилагали се административни хватки, България поискала от страните, участнички в конкурса подобрение на офертите. Шведите и италианците предложили нови параметри, но американският представител директно казал: „Нашата оферта е същата, подобрения няма. Цената е същата и я знаете. Ако нямате пари и работеща икономика не купувайте този самолет.“ Тогава един заместник министър позеленял и след като американецът излезнал, казал: „Този не знае нищо, той не разбира, не знае какво се случва“. Тогава на Русев му светнала лампичката: „Какви експерти? Какво правим ние? Всичко е ясно“. 

Сега ние ще трябва да осигуряваме всички средства и финанси, за да можем да  използваме Ф-16. Ако сме избрали европейски самолет, овладяването му щяло да стане много по-бързо, обясни Русев.

Думите му обаче звучат като пропаганда

Защо сега Русев проговаря за политическа поръчка, защо мълча за „нагласения“ конкурс?

Медийната му изява бе коментирана от бившия военен министър от „Реформаторския блок“ Николай Ненчев. На страницата си във фуйсбук той написа: „Изключително АРОГАНТЕН бригаден ген. Русев- командир на авиобаза "Граф Игнатиево" по БТВ! Военна хунта назначена от Путин ли ни управлява, или демократично правителство на страна членка на ЕС и НАТО?“

Малко по-късно реагираха и от Атлантическия съвет на България, припомняйки на Русев, какво е говорил преди време, когато се е обучавал в САЩ:
„Да припомним. Интервюто на бригаден генерал Русев по БТВ е едно, но написаното от него преди години в Америка остава...
"България не трябва да разчита на ъпгрейдване/подобряване на авиониката на самолетите МиГ-29 и на потенциалната им модернизация, с цел повишаване на техните бойни способности, защото такова краткосрочно "закърпване на положението" би било опустошително за дългосрочното здраве на българската бойна авиация".
Автор на този категоричен и ясен извод е бригаден генерал Николай Русев, началник на трета авиобаза в Граф Игнатиево, а цитатът е от 2016 г., от курсовата му работа, като тогава все още подполковник Николай Русев, който се обучава във висшата военновъздушна академия на САЩ. Целият текст може да бъде намерен тук: AIR WAR COLLEGE , AIR UNIVERSITY, BULGARIAN COMPATIBILITY WITH NATO AIR POWER, by Nikolay R. Rusev, LTC, BULGARIAN AF, A Research Report Submitted to the Faculty In Partial Fulfillment of the Graduation Requirements , 16 February 2016, https://apps.dtic.mil/sti/citations/AD1037566,
а посоченият цитат – на стр. 20.
"Bulgaria should not rely on an upgrade of the avionics of the MiG-29 and its potential modernization to enhance its combat capabilities because such a short-term fix would be devastating for the long-term health of Bulgarian fighter aviation."

Няма как да не се съгласим с тази позиция!

Съвпада с нашето виждане, че отдавна трябваше да прекратим да наливаме още пари в старите съветски самолети, камо ли да правим опити за безнадеждна „модернизация“ на отдавна остарялата и оперативно несъвместима тяхна авионика. Такава модернизация ще струва повече от 100 милиона лева.
Но пък такава „модернизация“ на авиониката на МиГ-29 е капан, който “връзва ръцете” на Министерството на отбраната към старите самолети за още поне 10 години, капан, чрез който да изливаме в Русия още стотици милиони български левове за допълнителни ремонти и поддръжка. Като тук изобщо не сме включили разходите за летене.
Надяваме се, че офицерската чест и интегритет на бригаден генерал Русев и сега му служат в принципно и твърдо отстояване на тази категорична военно-оперативна експертна позиция.
И ако на някои овластени вече е хрумнало да продължават да настояват за „модернизиране“ на МиГ-29, добре е да прочетат в същия анализ и тези думи на бригаден генерал Русев:
"Използването на МиГ-29 до края на техния жизнен цикъл е възможно решение, но същевременно то е крайно скъпо решение и съотношението разходи към ефективност е тотално неприемливо от финансова гледна точка. Такова решение би обрекло българската бойна авиация на изчезване."
"Operating the MiG-29s until the end of their life cycle is a possible solution, but at the same time it is an extremely expensive solution and the cost-effectiveness ratio is totally unacceptable from a financial standpoint. Such a solution could doom Bulgarian fighter aviation to obscurity. ", изтъкват в коментара си от Атлантическия съвет на България.