Гърция осъди доживот банкер-измамник, покровителстван от БСП и мафията

Измамникът от Трудовец Васко Нинов завлече България с 55 млн. долара, но съседите го спипаха за трафик на кокаин

 След близо 11 месеца Наказателният съд в Солун издаде доживотна присъда на едно от най-скандалните лица на прехода – банкерът Васко Нинов. Присъдата му е за трафик на наркотици, а заедно с него наказание  от 10 г.  затвор получи Константин Георгиев, управител на софийския хотел „Родина”, който е собственост на Нинов.

Миналата година през юли гръцката полиция залови четирима чужденци, сред които и двамата българи, с 168 килограма чист кокаин. Дрогата е внесена в контейнер на пристанище Солун в пратка със селскостопански техника от Боливия. Получател на пратката е фирма със седалище Солун, собственост на осъдения на доживотен затвор българин. 

Гръцките служби получили информация за пратката от американските си колеги и работили повече от четири месеца. Според разследващите полицаи голяма част от дрогата е била предназначена за гръцките острови, а друга част е трябвало да се прехвърли във Варна. От това количество кока трафикантите са очаквали печалба от 15 милиона евро. 

Васил Нинов е една от емблематичните фигури на мутренския мафиотски преход. Злополучният банкер повече от две десетилетия се ползва с мощен политически чадър. Той е собственикът на фалиралата Балканска универсална банка (БУБ), но е бил еднакво обичан от червени и сини. Мощен политически гръб за Нинов е бил покойният лидер в столетницата и шеф на МВР Николай Добрев. По време на правителството на Жан Виденов именно на фирми на Васил Нинов се водят мобилните телефони, по които Добрев говори. Отделно червеният политик е получавал 

редовно яко финансиране от банкера, 

твърдят  източници на Faktor.bg. от „Позитано”20. Информация за обвързаности между бизнесмена и червения политик получава лично и тогавашният премиер Жан Виденов. По-късно връзките на Добрев с Нинов са предадени по наследство на Румен Петков. 

След краха на правителството на Виденов през 1997 г. над Нинов е разпънат отново чадър, но този път син. Той е в близки отношения с втория човек в СДС след Иван Костов – Христо Бисеров, а по-късно и с  Мишо Михайлов. Днес  Бисеров е зам. председател на парламента, но връзките му с един от най-ловките измамници на прехода продължават да се помнят в политическите кръгове.

Осъденият в Гърция трафикант на кока от Латинска Америка прави шеметна кариера след падането на комунизма. Роденият през 1962 г. в Румянцево, Ловешко, но израснал в Трудовец Васко Нинов почва изкачването към властта като пиколото в софийския Новотел Европа. Така се сбъдва американската мечта – превръща се в преуспяващ бизнесмен, банкер, с мощни позиции в политическите среди, МВР и прокуратурата.

Нинов е притежавал фирмите "Васкони" и "Ники Стар" . Участва в петролния бизнес с няколко бензиностанции в цялата страна, една от които пред стадион "Георги Аспарухов". Собственик е и на хотелите "Родина" и "Форум". Бил е президент на пловдивския футболен клуб "Ботев", както и на баскетболен клуб Левски (Сф) и спонсор на ФК "Олимпик" - Тетевен. Перлата в бизнес империята му се оказва Балканска универсална банка, на която е основен акционер. Трезорът се появява през 1993 г. когато е бумът на частните червени банки, създадени по модела на  Андрей Луканов с държавни капитали и обезпечения. Доста по-късно става ясно, че всъщност правенето на банки и раздадените през тях милиарди необезпечени кредити са митичните червени куфарчета, с които 

Карлович назначава червените капиталисти

Лицензът на БУБ е подписан от тогавашният управител на БНБ проф. Тодор Вълчев, а само 7 години по-късно, в последния ден на февруари 2000 г., поради неплатежоспособност по заповед на управителя на БНБ Светослав Гаврийски е отнет лиценза на трезора на Нинов.

По време на шеметната си кариера бизнесменът се забърква и в поредица  от скандали. През 1999 г. днешният затворник в Гърция мами Гриша Ганчев, с когото се познават от деца с 1,9 млн лева.  „Ники стар” на Нинов купува гориво от „Литекс комерс”, но забравя да си плати. Оказва се, че са използвани фалшиви обезпечавания по плащанията на горивата, а когато Гриша Ганчев усеща ужилването, горивото го няма. Паралелно Васко Нинов реализира и друг удар -  завлича Държавния резерв. За реализиране на далаверата използва приближения до собственика на „Литекс комерс” бизнесмен Страхил Димчев, с когото също има детски спомени. Димчев сключва договора с Държавния резерв чрез фирмата си „Олимп груп” за ползване на гориво. По предварителни договорки то трябва да бъде продадено от Васко Нинов. Той се задължава по-късно да го възстанови, както и да си подели печалбата от врътките с Ганчев и Димчев. Вместо да реализира печалби, обаче, Страхил Димчев става подсъдим за източване на над 5 милиона лева от държавния резерв. Бившият борец започва да си търси изгубените пари, но тогава става обект на заплахи за разстрел. Атаките идват именно от кръгове около банкера Нинов. Скандала вбесява Гриша Ганчев и очевидци разказват как борецът буквално нахлул в  хотела на Нинов „Родина” и го нападнал с думите: „Дебелак, ти ще ме застреляш мен, 

ти ли бе, свиня мръсна,

ти кого плашиш?” питал бесния Ганчев. Стресираният Нинов се опитал да се измъкне, обяснявайки, че е жертва на интриганти.

Не по-малко скандални се оказват и схемите, по които БУБ е докарана до фалит. 10 български фирми фантоми са  смучели от БУБ, като в 7 от тях е имало акционери от трезора.

 Според разработки на икономическа полиция схемата била следната. Хората от фиктивните фирми теглили пари от банката. След това те влагали в трезора същите пари. С фалшиво платежно нареждане сумите заминавали в чужди банки в над 30 страни. Освен това почти всеки ден в банката са носени по 200-250 хил. лв. от неплатени мита и акцизи, за внесени контрабандно стоки. Така в крайна сметка фалиралата 

Балканска универсална банка  е ощетила бюджета с над $55 млн.,

 като $20 млн. от тях са отклонени от митниците.. Разследванията доказват, че именно това е банката, за която в доклада на британската консултантска фирма "Краун ейджънтс" се твърди, че е източила от митниците $20 млн. 

Съпругата на Нинов пък също неслучайно попада в списъка на кредитните милионери, а в Пловдив показно е убит бившият дилър на БУБ Илия Гьошев.

Името на Васил Нинов се свързва и с две любопитни истории, достойни за филмиране. Тежащият близо 180 кг. банкер нашумя в медиите с това, че  предлага 

два изумруда като апортна вноска 

за увеличаване на капитала на банката си. Единият скъпоценен камък, оценен на 2,5 млн. долара, уж бе предложен на Балканбанк в замяна на дълг. Но БУБ не дочаква изумрудите с руска следа. Митът за тях се пуска когато става ясно, че трябва да се поднови лицензът на БУБ, а Нинов спешно търси купувач на банката.  Тогава уж някакъв руски гражданин, Александър Иванченко, се е опитал да изтъргува изумрудите на борсата в Антверпен, но сделката нещо се разсъхнала. 

Друго митично богатство на фалиралата банка се оказват 27 кг. цирконий, които БУБ е придобила като обезпечение за невърнат кредит от 4 млрд. стари лева. По-късно обаче излиза, че "цирконият" бил просто тел от оградна мрежа.

Едва през септември 2000 г. Софийска градска прокуратура образува срещу Васко Нинов и още петима негови служители от банката следствие за безстопанственост, довела до фалита. Срещу Нинов стартира и второ дело, то е за отпуснат кредит от 1 млн. долара срещу хотел в столицата. Оказва се обаче, че имотът е ипотекиран, препродаван при наложени възбрани и в съдебен спор по собствеността. Но заемът не се връща, а на всичко отгоре БУБ, без да е собственик след препродажбите, продължава да го води в балансите си. 

Сред многото митове за милионите и богатствата на банката на Нинов са и едни 4 млн. долара крити в Гърция. Слуха за тях пускат квесторите на БУБ,  според които огромна сума се пазела в атински клон на кипърска фирма. Гръцки съд блокира тази сметка,  но в нея се оказват едва 700 долара. 

Най-мистериозната част от 

невероятните истории на банкера Нинов

се оказва изчезването му от страната, обявяването от Интерпол, че го издирва и безпрецедентния начин, по който издирването е снето, а измамникът си живее необезпокоявано в родината, прикриван от МВР, прокуратура, политици.

Пиколото, превърнало се в банкер, духва мистериозно от страната още през 1998 г., усещайки проблеми с правораздавателната система. Установява се в Испания, Марабея, в луксозно имение, което докато е в изгнание се посещава често от родни политици, бизнесмени и магистрати. 

На 9 юли 2005 г. в седмичника „Политика” неочаквано се появява информация, че издирваният от Интерпол бивш шеф на банка Васко Нинов е минал българската граница под чуждо име и чужда външност. Тогава Лора Любенова от пресцентъра на Национална гранична полиция потвърди, че издирването на банкера не е снето и че човек, с паспорт на името на Ставрос Тесанопулос действително е влезнал в България. От МВР и от прокуратурата обаче не последва никаква реакция, нито обяснение, защо издирван за крупни престъпления не е моментално арестуван. Обяснението е само едно и то съвсем не е случайно. 

Завръщането на блудния син съвпада със възкръсването на БСП

на политическата сцена в страната и създаването на правителство с доминиращо нейно участие. Тогава журналистката Люба Манолова, която разплита аферите на пиколото, попада на странна информация. От пресцентъра на МВР твърдят, че човек с паспорт на името Ставрос Тесанопулос не е преминавал границата и то след като същият Пресцентър по-рано вече е потвърдил влизането на Нинов в страната! Според експерти това може да означава само едно - че в масива на Граничния контролно-пропускателен пункт е възможно да се бърка, да се трият имена и данни. Фактът е  твърде неприятен и конфузен, още повече като се има предвид, че точно в този момент България е кандидат за член на НАТО и ЕС, а партньорите я следят под лупа.

Пред журналистката Люба Манолова близки до Нинов, включително и майка му Дочка потвърждава завръщането му, но и че издирването му от Интерпол е прекратено, а делата срещу него са спрени, с изключение на това, което държавата води за фалиралата банка. Адвокат  на момчето от Трудовец е бил посъветван от висшестоящ политик да подаде във Върховна касационна прокуратура молба за снемане на издирването на Нинов. Цялата правна врътка става и със съдействието на човек от ВКП. По-късно се разбира, че това е прокурор Цеко Йорданов. Тогава изтичат последните месеци от мандата на главния прокурор Никола Филчев и той лично настоява да се снеме издирването на Нинов, обяснявайки пред колеги, че го прави по молба на Румен Петков, който тогава е вътрешен министър. Източници на  Faktor.bg твърдят, че и самият Нинов се е хвалел, че именно Петков е човекът, който настоявал да се спрат всички разследвания и дела срещу него.

След запитвания до МВР, шефът на пресцентъра Явор Симов отговаря, че министър Румен Петков няма нищо общо със случая "Нинов", тъй като това не влизало в задълженията му и още, че "Нинов е чист и затова е снета мярката за издирването му." 

Стари ченгета твърдят, че 

злополучният банкер  е разполагал с карта на НСБОП

като нещатен сътрудник. С такива карти са се ползвали и други знакови лица от прехода – Карамански, Поли Пантев, Маджо, Златко Баретата и др. Служебната карта се превръща в допълнителен щит на специалните служби за знакови лица през които са минавали парични потоци и са имали власт в различни свери на държавата.

След завръщането си в България, името на Нинов отново се появи в публикации, когато на 9 август вечерта 2005 г. се срути терасата на софийския хотел "Родина". Очевидци разказаха, как са видели да извеждат Нинов с фалшива брада и тъмни очила, през фоайето на хотела и същата нощ той не се върнал в президентския апартамент на хотела.

По ирония на съдбата скандалната история с пиколото от Новотел Европа, минал през белите якички, милионите, лукса, поне за сега завършва като 

обикновен трафикант на кокаин

Ако си припомним стотиците обвинения, че БСП е престъпна партия и е замесена с мафията, то „Случаят Нинов” е само поредното потвърждение на тази теза. Ако беше арестуван у нас, Нинов имаше шансове отново да се измъкне, защото покровителите му продължават да са силни и днес. В Гърция обаче справедливостта възтържествува и сега измамникът ще остане до края на живота си зад решетките.