Украйна: България да даде европейски пример - Бургас да затвори пристанището си за нарушителя „БЕСТ-1”

Европейските пристанища да блокират руски кораби, идващи от Азовско море

Катерина Яресько, Myrotvorets.News, специално за Faktor.bg

Корабът “БЕСТ-1” с въглища от руското пристанище Ростов на Дон вече е потеглил към Бургас. Плавателният съд навлезе в окупирания Крим в нарушение на държавната граница на Украйна. Призоваваме 

българските власти да не дават разрешение нарушителят да стигне до Бургас

На 25 ноември 2018 г. украинският влекач „Яни Капу“, съпровождан от бронираните катери „Бердянск“ и „Никопол“, навлязоха в Керченския проток с намерение да преминат в Азовско море, информирайки Русия в съответствие с нормите на международното право. Окупационните власти обаче затвориха протока през арката на незаконно построения от Русия мост.

BEST_2.jpg

Кадри от стрелбата на руския граничен кораб „Дон“ по украинския влекач "Яни Капу" обиколиха света. Руските кораби "Собол", "Дон", "Мангуст" и "Суздалеца" извършиха въоръжено нападение над корабите на украинския флот, стреляха по тях и ги овладяха. Главна прокуратура на Украйна публикува видео репортаж на събитията (на английски). След нападението украинските кораби бяха насилствено откарани в окупирания Крим. 24 моряци бяха арестувани и откарани в Москва. Украинските моряци, които се третират като военнопленници, трябва незабавно да бъдат освободени според  нормите на международното хуманитарно право, но те продължават да бъдат държани в центъра за задържане в Лефортово.

На 12 декември 2018 г. в Европейския парламент беше приета резолюция във връзка с руската атака над украинските кораби, извършена в Керченския проток, в която призовават незабавно да бъдат освободени украинските моряци. Като средство за въздействие има предложение

да бъдат затворени  европейските пристанища за руски кораби,

преминаващи през Азовско море. Един месец след приемането на резолюцията украинските моряци продължават да бъдат държани в СИЗО като военни затворници, а ФСБ се опитва да удължи незаконния им арест.

В същия ден, 12 декември 2018 г., в турското пристанище „Дериц“, корабът „БЕСТ-1”, който плава под руското знаме, е натоварен с 2000 тона илменитов концентрат. Тази суровина, предназначена за предприятието „Кримски Титан”, което е в санкционни списък и работи незаконно в окупирания полуостров, като създава екологични проблеми в Херсонска област и в Северен Крим, е доставена в затвореното пристанище Крим на 24 декември 2018 г. Веднага след като отплава, нарушавайки държавната граница на Украйна, корабът „БЕСТ-1” се отправя  към Ростов на Дон и натоварен с въглища потегля в посока към пристанището в Бургас.

BEST_3.jpg

Управлението на кораба се осъществява от руската компания “BEST SHIPPING LTD” (IMO: 5888625) от Астрахан. Повече информация за обстоятелствата около незаконните действия на “BEST-1” в окупирания Крим може да се намери в разследването:
BEST-1: след доставката на илменит в окупирания Крим, корабът възнамерява да акустира в страна от ЕС

Също така искаме да предупредим, че в журналистическите разследвания на незаконно преминаващите  кораби в територията на окупирания Крим са регистрирани случаи на фалшифициране на корабни документи, актове за техническото състояние на кораби-нарушители, което е пряка заплаха за пристанищата и гражданите на Европейския съюз.

Ние сме свидетели как многократно Руската федерация, извършила акт на международна агресия и завладяване на част от територията на суверенна Украйна, не отговаря на резолюциите и призивите, отправени към нея от високите европейски трибуни, за прекратяване на агресивните действия. Тези призиви  трябва да бъдат подкрепени с конкретни действия от страна на държавите-членки на ЕС. Властите на една от страните от ЕС сега може да започне  изпълнението на предложението 

да бъдат затваряни европейските пристанища за руски кораби, идващи от Азовско море, 

обсъдено на 12 декември 2018 г. при приемането на резолюция за Украйна в Европейския парламент.
България сега има възможност да поеме инициативата, като по този начин окаже пряко въздействие върху агресора, да подкрепи Украйна и украинските моряци, които незаконно държат като военнопленници в Русия.

Превод: Faktor.bg