България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан подписаха новия път на газа до Европа

Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата "Солидарити ринг"

Президентът Румен Радев бе домакин на инициативата "Солидарити ринг", чиято цел е да се даде възможност газ от Азербайджан да стигне през България до Румъния, Словакия и Унгария. Специално за подписване на меморандума в София пристигна по покана на Радев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. 

За новия маршрут на азерския газ подписи сложиха енергийният министър на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, на икономиката на Словакия Карел Хирман и на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и домакинът им от България министър Росен Христов.

Същността на инициативата е да се увеличи капацитетът на газопреносните мрежи на тези държави без изграждане на нови газопроводи. Става въпрос за пренос на 5 млрд. куб. м азерски газ, а инвестициите за увеличаване на капацитета са към 1 млрд. евро. 

Държавният глава на България нарече Азербайджаан стратегически и надежден партньор, от който повече от година получаваме газ по договор, който е подписан преди 10 г. Радев припомни, че миналата година Азербайджан сключи договор с ЕК за доставка на допълнителни количества, тоест - за удвояване на доставките.  Той изрично благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен,  на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, както и на турската и гръцката страна, тъй като без тях този проект би бил неосъществим. 

Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на солидарността, нови начини на доставки, за да прекроим международната логистическа карта, тази инициатива е пример за успех, насърчава успешното ни партньорство, ще доведе до повишаване на капацитета на газопреносните страни, заяви българският президент.  То вдига нивото на нашите амбиции, ние започваме да говорим за други проекти -  за пренос на енергията на бъдещето - зеления водород, каза още той.