Петиция: Технологията на "Фейсбук" помага на наемниците в "трол фабриките"

Технологията, която използва социалната мрежа "Фейсбук", не успява да предпази потребителските профили от натрупване на "тролски" сигнали, които водят до блокирането им. Така тя помага на наемниците в "трол фабриките" да заглушат критичните гласове чрез докладване. Това се твърди в текста на петиция, адресирана до седем български и международни институции, компанията Meta, собственик на социалната мрежа, и контрактори, работещи за поддръжката на "Фейсбук" в Европа и България.

Петицията ще бъде изпратен до Божидар Божанов, министър на електронното управление на Република България, Комитета за петициите на Европейския парламент, Маргарете Вестагер, еврокомисар с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера", компаниите Meta HQ, Meta - Dublin и "Телус", Държавен департамент и дипломатическите мисии на САЩ в България и ЕС.

Автор на идеята за изготвянето на петицията и нейното съдържание е преподавателят в Нов български университет доц. д-р Мартин Осиковски. До момента тя е подписана от над 280 български журналисти, университетски преподаватели, интелектуалци и граждани.

Сред подписалите са проф. дфн. Красимир Стоянов от университета в Айхщедт-Инголщадт, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти - България, Кристина Христова от "Коалиция за медийна грамотност", Благослав Михайлов, създател на Фондация "Стража", журналисти, между които които Миролюба Бенатова, Анна Цолова, Веселин Дремджиев, както и професорите Калин Янакиев, Ивайло Дичев, Александър Кьосев и Николай Маринов. Както и съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който е и министър на околната среда и водите.