Пионтковски: Не е работата да свалим лошия цар Путин, за да качим добрия цар Навални

Единственият международен форум, на който Путин ще може да говори, това е съдът в Хага

Руската власт агонизира... Не е работата да свалим лошия цар Путин, за да качим добрия цар Навални. Говорим за това да се ликвидира длъжността цар в Русия. Това заяви руският политолог Андрей Пионтковски.

 Падането на Путин, Владимир Владимирович, ще означава сломяване на абсолютната власт, на новата й инкарнация, заяви експертът.

Излизането на Путин от властта ще означава и много бързо излизане на Русия от Донбас, връщането на Крим е по-продължителен процес, смята той.

В САЩ чакат 2 февруари, когато ще е големият процес срещу Навални, той вероятно ще бъде осъден на няколко години затвор. Чакаме първите санкции в първата декада на февруари, ще бъдат приети при пълно единодушие". Републиканският сенатор Мит Ромни предложи персонални санкции срещу Путин-да бъде обявен за "персона нон грата" Тогава единственият форум, на който Путин ще може да говори е пред Трибунала в Хага..  

Преви време той беше заявил: „Всички прекрасно си спомняме есента на 1999 година, когато с чудовищни средства - взривяване на домове и война в Чечня - управляващата клептокрация създаде в телевизионната епруветка мита за младия, героичен офицер от спецслужбите, който ни защитава от терористите, взривяващи ни в собствените ни домове и изпраща победоносните руски полкове в Кавказ.

След това митът няколко пъти беше модифициран, презареждан, в него включваха допълнителни съставки: борец с олигарсите, ограбващи страната, борец с еднополярния свят. И накрая, путинският мит получи шоково презареждане с марката "добрият Хитлер" през 2014 година, заимствайки нацистките мантри за "разделения народ" и "защита на съотечествениците".