Владимир Писанчев: Скрипал и Гебрев са различни случаи, не може да се разследват под един похлупак

Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев коментира пред Нова тв изгонването на руски дипломати от България заради шпионаж и работата им по създаването на "нелегали".

Той заяви, че  отдавна не е в Агенцията, не знае подробности  и научава за скандала от медиите, но разви някои хипотези.

"Това е практика на разузнаването – да създава легенда за своите т.нар нелегали. Изпраща се агент в чужда страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, професия и започва да работи. Може да е с български документи, може да се от трета страна. Може да е български гражданин, може и да не е", каза Писанчев.

"Нелегалът работи по съответна посока в зависимост от задачите, които са му поставени. Създава контакти или подготвя средата за други хора, които ще продължат след него. Нелегалите могат да почнат от нула и да се опитат да стигнат до последно ниво. Могат да опитат да се интегрират на определено ниво и да започнат от там. Има нелегали, които са стигали до много високо ниво – заместници, работещи в министерства. У нас няма информация за това", каза Писанчев.

„Принцип на контраразузнаването е не да се ликвидира, а да  неутрализира, да се подаде информация", която ни изнася", казва той.

"Това е една интелектуална игра. Не знаем дали изобщо сме регистрирали такива нелегали. Ако има-никой няма да го коментира. 
Този човек е бил наблюдаван една година-доста прецизно и внимателно наблюдение. Става дума за разработка, когато дойде момента, се действа.

Случаят с Гебрев стана непосредствено след мен. Не зная как е започнало разследването. Явно органите имат начин да разследват. Екстрадицията на тези дипломати, Скрипал и Гебрев са различни случаи, не може да се разследват под един похлупак. За първи път от 89-та година имаме досъдебно производство за шпионаж. Това е по сигнал на ДАНС и прокуратурата. Говоря за двамата екстрадирани. Ние сме реагирали, гонили дипломати, играли сме оперативни игри" обясни Писанчев.  Той няколко пъти повтори, че държавното обвинение работи на ново качествено ниво.
 Тази разработка може да разкрие много неща, ние виждаме върха на айсберга. Дипломатическите представителства се използват за такива хора. Това е сигнал,  че не бива да се минават определени граници. Ясно е, че Русия има интерес на Балканите, но нормалните отношения трябва да са на основата на разбирателство. Една граница не бива да се преминава. И ако тя се премине, действията ни ще са тези. Излизането на дипломат създава пауза в работата на цялата мрежа“, изясни Писанчев.