Подоляк: В Крим не може да има плажове - това е окупирана територия, на която се води война

"Същата тззи война, която Русия отприщи с геноцидни и агресивни цели"

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

В Крим няма и не може да има "плажове" - това е  окупирана територия, където се води пълномащабна война, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

„В Крим няма и не може да има "плажове", "туристически зони" и други измислени признаци на "спокоен живот". Крим безусловно е окупирана от Русия чужда територия, където се водят военни действия, тече пълномащабна война. Същата тззи война, която Русия отприщи изключително с геноцидни и агресивни цели.“ – посочва той.

„Крим също е голям военен лагер и склад, със стотици преки военни цели, които руснаците цинично се опитват да маскират и прикрият с цивилните си граждани. Които от своя страна са... цивилни окупатори.“ – подчертава Подоляк.

Повод за изявлението е вчерашният опит на Русия да прехвърли на САЩ и Украйна вината за цивилните, загинали на плаж в Крим вследствие на работата на руската ПВО, която се е опитвала да свали ракета, насочена срещу военна част на окупаторите.

Руското военно министерство заяви, че вината е основно на САЩ, които предоставят ракети на Украйна, макар че според т. нар. губернатор на Севастопол Михаил Развожаев, назначен от окупаторите, хората на плажа при Учкуевка са пострадали в резултат на работата на руската ПВО.

Рускоезичният канал "Крымский ветер" съобщи, че според местни жители руската ПВО е свалила ракета при плажа в Учкуевка край Севастопол.
Регистрирано е и непредвидено падане на руски ракети от системата за ПВО. Твърди се, че основната част е паднала в морето, но един снаряд е паднал на оживения плаж.

Превод Faktor.bg