Методи Андреев: Ако външният министър продължава да е в нелегалност, премиерът да поиска отстраняването й

Румен Радев да бъде наясно, че никой не му е давал мандат да води колеблива и неясна политика за ЕС и НАТО, казва бившият депутат

Методи Андреев, Теодора Генчовска, външно министерство,  оставка, Кирил Петков, Елеонора Митрофанова, Русия, война, Украйна, Румен Радев, ЕС, НАТО

Методи Андреев, Теодора Генчовска, външно министерство, оставка, Кирил Петков, Елеонора Митрофанова, Русия, война, Украйна, Румен Радев, ЕС, НАТО

Обществото остава с впечатлението, че българският външен министър е в нелегалност, дълбоко потопена. Тя пропуска дори и такива важни форми като срещата на външните министри на ЕС по темата Русия. Няма я на изслушвания в парламента, няма никаква позиция по предизвикателствата на Русия срещу България. Това заяви пред Faktor.bg бившият депутат Методи Андреев. Той припомни, че Теодора Генчовска стана по-известна не със заемането на поста външен министър, а със скандални назначения на пенсионери сътрудници и офицери от ПГУ на ДС.

Имаше сериозен фалстарт, но изглежда че не си е направила изводи и продължава с изключително слабо представяне на политическата сцена. Миналата седмица станахме свидетели на най-наглия опит през тези 32 години преход от страна на администрацията на Путин. До сега винаги, когато е имало някакви дори не до там категорични и ясни опити за намеса във вътрешните ни работи, гласовити „патриоти“ надаваха вой срещу намеса на американците, турците, гърците. А сега при реална и груба провокация от Русия има пълно мълчание. Нито Румен Петков, нито бившият президент Първанов се възмутиха и защитиха българския интерес от интригите на Кремъл. Мълчат и така наречените патриоти – ВМРО, НФСБ, за „Атака“ и „Възраждане“, те не говоря, защото са ясни - небългарски партии. Вчера преди започване на двустранните разговори между премиерите на България и Северна Македония ВМРО  окупираха с протест резиденция „Бояна“, но защо ВМРО и НФСБ не излязоха с плакати пред руското посолство срещу наглата провокация на Путин и Кремъл, нарушили независимата външна политика на България? В такива моменти се вижда реалната картина за настроенията на политическите партии и кои са българофилите и работят за евроатлантическата ни интеграция. Това безродно поведение на някои партии е разбираемо, но за един външен министър е просто недопустимо.
Генчовска запази ледено мълчание и даже не изпрати остра нота до Руското посолство на България, камо ли пък да привика във Външно или

да изгони от страната Елеонора Митрофанова, 

както призовават някои политици. Русия може да има своите претенции към бившите страни от Варшавския договор, но тези страни днес са независими държави, членове на международни съюзи и имат пълното право да реагират  адекватно на руските ултиматуми. Разбираемо е Русия да защитава имперския си интерес, но ние като държава с горчив исторически опит по отношение на политиката на Кремъл към нашата страна, единствено ще докажем с мълчанието си, че не сме заслужили независимостта си и мястото си в НАТО и ЕС. Нужен е не кух неутралитет, какъвто демонстрират външният и военния министър, а активно членство и позиция по отношение на имперските домогвания на Путин. Само такова адекватно поведение може да ни осигури уважението на съюзниците.

Мълчанието на Генчовска по темата с Русия и агресията й срещу Украйна е

втори много тежък фал,

който отбелязва за по-малко от два месеца на важния пост. Премиерът  Петков е наложително да си поговори с нейния лидер Слави Трифонов, който не крие пристрастията си към Путин. Нуждаем се от проактивен външен министър, който да показва навременна реакция, адекватна на предизвикателства. Министър Генчовска демонстрира точно обратното поведение, а това говори, че е възпитана към сляпо русофилство и уважение на комунистическия режим. Вероятно те са били в основата на нейните първи седем години. Гевнчовска не създава профил на външен министър на демократична държава и на коалиция, желаеща промяна. Трябва е ясно, че премиерът носи пълна отговорност за проявите или липсата на правилна реакция на неговите министри. Той има ясна и правилна реакция за конфликта на границата с Украйна, но това не го извинява за провалите и фаловете на неговата външна министърка. Ако Петков иска да има подкрепата на евроатлантиците в България, да и направи остра забележка, а ако продължава неадекватното поведение на тази персона - да се поиска смяната й с професионално и активно лице. Усеща се, че отношението на Генчовска към евроатлантическата интеграция е насила.

Да не забравяме, че освен външният министър и президентът Радев води проруска двусмислена  политика. Трябва да е ясно, че българите го подкрепиха за втори мандат заради битката му с мафията и корупцията, но никой не му е давал подкрепа да води колеблива политика за ЕС и НАТО. Заради това много демократи гласуваха за него, но това не е техният президент. Очакваме от държавния глава да излезе и да каже ясно – ще продължим ли да бъдем активен и верен съюзник на НАТО, или ще шикалкавим, както правим винаги във важни моменти. Няма нужда да бъдем облъчвани от бившия говорител на служебното му правителство Антон Кутев, който явно се опитва да играе ролята на неофициален говорител на президента, допълни Андреев.

Той е категоричен, че е пълна лъжа и пропаганда, че България ще участва в някакви военни действия срещу Русия, но при тази агресия и ние трябва да защитим Украйна. Помним старата приказка -  щом мечката играе при съседите, може да заиграе и при нас.