Митрофанова плаши: Ще има санкции за „лудите глави“ в България, които пренебрегват държавните интереси заради „чичо Сам“

Елеонора Митрофанова, луди глави, Русия, шпионски скандал, заплахи, съдебната система, снакции, русофоби, Светлана Шаренкова

Елеонора Митрофанова, луди глави, Русия, шпионски скандал, заплахи, съдебната система, снакции, русофоби, Светлана Шаренкова

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанов отправи директни заплахи за санкции към България, заради разразилия се преди няколко месеца шпионски скандал. Тогава седем българи бяха арестувани и уличени в шпионаж в полза на Русия, а Външно министерство обяви за персона нон грата няколко руски дипломати и поиска отзоваването им от страната.

Заплахите Митрофанова отправя от страниците на двуезичния вестник "Русия Днес – Россия сегодня", който излиза у нас и се спонсорира директно от руската държава. Издател е бившата червена депутатка и русофилка Светлана Шаренкова. Днес медията е публикувала интервю с първия руски дипломат, посветено привидно на 12 юни – Деня на Руската федерация.

Елеонора Митрофанова доста недипломатично атакува цялата правосъдна система, обяснявайки, че целият шпионски скандал и обвиненията срещу Русия са неоснователни и изсмукани от пръстите. Според нея никой не е виждал решенията на съда, нито материалите от разследването, а доказателствата на прокуратурата били под всякаква критика.
Директно Митрофанова акцентира, че руското правителство е въвело списък на "недружествените държави", за които са предвидени редица сериозни санкции, включително и от асиметричен характер. Списъкът е отворен за включване на „луди глави“, готови да пренебрегнат държавните интереси заради „чичо Сам“. Но посланикът се надява с новия политически цикъл, визирайки вероятно правителството на Румен Радев, тази срамна страница да бъде затворена и да продължи сътрудничество от взаимен интерес между двете страни. Чрез интервюто е изпратено директно послание и до президента Румен Радев, заради активността му по отношение на инициативата  „Три морета“. Митрофанова предупреждава, че ще продължат внимателно да наблюдават активностите по нея.

В интервюто руският дипломат говори за развихрилата се русофобия от страна на Запада и България, твърди, че САЩ искат да са жандарм на света и заплашват родината й. Митрофанова не подминава и темата за Втората световна война, обявявайки, че благодарение на СССР е извоювана победата над фашизма.

Посланикът смята, че има редица перспективни проекти за задълбочаване на сътрудничеството между Русия и България – в областта на енергетиката, изграждане на АЕЦ, в транспорта, фармацевтичната индустрия и др.