Нелеп и неуверен в САЩ, Каракачанов не приличаше на натовски министър, дори и на балкански войвода

Съвсем не е случайно, че за създаването на координационен център за натовски кораби в Черно море съобщи Борисов, а не военният министър

Резилът с куфарите и чантите

Резилът с куфарите и чантите

Цветанка Андреева, политолог

Скандалната поява на министър Каракачанов на официалното посещение в САЩ компрометира силата и достойнството на държавата ни.
Да припомним, че в САЩ Каракачанов представя българския суверен, а не собствената си персона или патриотарския си ВМРО. Той е силов министър на държава от ЕС и НАТО, а не икономически емигрант от третия свят. Затова дънките и куфарите, с които слезе от самолета му бяха обида преди всичко към нацията ни. В такъв вид се пътува на частно или бизнес посещение. На официално посещение се обличаш официално и се държиш официално. 
Съвсем просто е. Официалното поведение в случая означава, че 

уважаваш институцията, която представляваш и домакините, които са те поканили

Военният министър в държавата е лице на редица церемонии. Тези церемонии осигуряват легитимността на властта и армията. Те свидетелстват за националната идентичност и са определящи за националното самосъзнание. Идеята за държавност и армия се вплита в образа и институцията на Министъра на отбраната. Силата на неговата фигура е свидетелство за достойнството на държавността. Всичко това Каракачанов не знае и не показва у нас и в чужбина.
Ако в САЩ е искал да изглежда като чаровен хулиган от елита  – хич не му се получи.
Не приличаше на Бил Гейтс без вратовръзка, нито на разрошения Борис Джонсън. Във вида му липсваше дори така желаната патриотичност на балкански мъжкар или войвода с пищови. 

Да минеш по червения килим на властта с дънки и куфари е нелепо и унизително,

 също толкова колкото да си ченге от ДС и министър на отбраната в натовска държава - тежка компрометираща биография и слугинска осанка.
Популизмът на Каракачанов успява само в България да разчупи политическия език и протокол. У нас той е патриот с народна носия, който се хвърля на циганите и се зъби смело на македонците. В името на високия си политически рейтинг изповядва всички консервативни ценности. Брани ни от джендъри и еврогеиове, от турци и от французи.
Обратно, целият му този образ на територията на Родината на Свободата изглежда нелепо. Там очевидно не е неговият свят. Не е комфортната среда за агент Иван, подписал декларация като млад да сътрудничи на комунистическата ДС. Като политик той е заченат в империята на Злото и

 в Свободния свят той е чужд

Много по-актуална като ескпертиза и прогноза беше позицията на бившият министър Николай Ненчев. Запознат с политиката на атлантизмът още преди срещата Тръмп- Борисов, той очерта нуждата от създаване на такава база.
В контекста на случилото се трябва да си дадем сметка, че биографията на Каракачанов се знае и в САЩ и в НАТО и недоверието към него се отразява на системата на българската отбрана и службите в държавата ни.