Русия и Китай ще атакуват САЩ едновременно с най-малко три дезинформационни бомби

Москва и Пекин ще експлоатират изборите в Америка за свои цели и интереси

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, TheHill.com

Съединените щати трябва да се подготвят за много интензивен бараж срещу дезинформацията от страна на Русия и Китай, предвид обстоятелството, че пандемичната криза заради коронавируса все повече се смесва с кампанията за президентски избори. И Москва, и Пекин ще се стремят да се възползват от уязвимостите на Америка, целейки изостряне на вътрешните конфликти и намаляване на присъствието на САЩ в глобален мащаб.

Нито Русия, нито Китай разполагат с военен потенциал, за да предизвикат САЩ в който и да е от спорните регион, затова и двете страни са предпочели да останат в сянка, изучавайки методологията една от друга. И тъй като и двете държави сега са изправени пред собствените си икономически сътресения, предизвикани от пандемия, те ще бъдат по-склонни да насочат вниманието си към своя основен геополитически съперник. 

Кремълската офанзива за дезинформация,

 която Пекин все повече се опитва да имитира, има две стратегически цели: да парализира американската демокрация и да деактивира националните решения, които възпрепятстват  глобалните й стремежи. Поляризацията между републиканци и демократи е толкова силно изразена, че чуждестранните играчи разполагат с огромно пространство, в което да инфилтрират своята дезинформация, за да подпомогнат или дискредитират един от двамата кандидати за президент. Сектанските  разриви се отразяват и в дълбокото разделение на  електората, който е податлив на различни теории на конспирацията.

За Москва, в най-добрия случай, Тръмп ще бъде преизбран от раз, ще пренебрегне своя екип за национална сигурност, за да изгради партньорство с Путин, да премахне икономическите санкции, да жертва Източна Европа, оставяйки я под влиянието на Русия и изтегли американските сили от стария континент. Подкрепата на Китай за Тръмп може би няма да бъде толкова силна, ако продължава агресивната търговска война и кампанията на САЩ за дискредитиране на Пекин. Но това няма да означава подкрепа за предполагаемия кандидат на демократите Джо Байдън, който вероятно ще се фокусира върху мрачните данни за човешките права в Китай. Вместо това, целта на Пекин ще бъде да задълбочи недоверието на обществото в изборния процес и да обезсърчи американските лидери.

САЩ ще бъдат атакувани едновременно с най-малко 

три дезинформационни бомби,

 някои насочени към електората, а други към чуждестранната публика. Те ще се съсредоточат върху предполагаемите слабости на Америка: нейната уж фалшива демокрация и непримирими вътрешни разделения. Струва си да се напомни, че дезинформацията не винаги работи само с откровени лъжи, а доста често и с полуистини или хипотези, които могат да бъдат фабрикувани и преиначавани, за да служат за различни политически цели.
Пред международната общност Москва и Пекин ще подчертават дебело наратива за  нарастващата слабост на Америка, доколкото това е очевидно от неадекватните й реакции по отношение на пандемията. Те могат да изтъкнат като аргументи, че САЩ вече е отслабваща сила, че националният суверенитет надделява над глобализацията в Америка, че „либералните демокрации“ са в упадък. Затова всички държави трябва да ограничат връзките си със САЩ и вместо това да обърнат поглед към Москва и Пекин като примери и лидерство. Тази тема ще има и вътрешен компонент, като се възползва от разколебаните настроения сред американската общественост, че Вашингтон трябва да подкрепя глобалното си участие и международните съюзи.

Втората основна тема, чрез която ще бъде дискредитирана американската демокрация е да представят САЩ като пропаднала и измамна демокрация. Това ще подсили внушението за евентуално фалшифициране на изборите, било то чрез пощенски бюлетини, незаконно финансиране на кампании, известно игнориране на малцинствата, медийни пристрастия или всякакви други познати противоречия, възникнали по време на предизборната кампания. Това може да включва и по-активни действия, като хакерски атаки, изпращане на подвеждащи имейли или други пропагандни текстове в подходящ момент, на които бяхме свидетели по време на президентската кампанията 2016 година. Целта ще бъде да се подкопае легитимността на следващата държавна администрация.
Третата тема, която може да има широк вътрешен резонанс, ще се фокусира върху уж непримиримите разделения в американското общество, независимо дали са базирани на класа, богатство, етническа принадлежност, цвят, религия, регион или сексуална ориентация. Фейсбук и Twitter вече се постараха да поставят в неудобно положение нови руски кампании за влияние, насочени към афро-американските избиратели, стремейки се да разпалят противоречия в отношенията на расова основа. Пандемията осигурява още по-благодатна почва за прокситата на Кремъл, неговите медии и наети тролове, които да сеят социален раздор.

Могат да се експлоатират множество други теми, свързани с коронавируса, включително спорове между щатите и федералното правителство, конспиративни теории за произхода и лечението от вируса, неравномерното влияние  на икономическата рецесия, както и търсенето на вътрешни или външни изкупителни жертви. Това ще нагнети общественото безпокойство в момент на опасност и несигурност. Например, твърденията, че евентуална ваксина ще бъде задължителна и имунизацията ще бъде свързана с инжектиране на микрочипове, чрез които да бъде наблюдавано поведението на хората, могат да предизвикат страх, гняв и опозиционни отношения към правителството. Чрез тези теми също така могат да се опитат да представят американската администрация като репресивна и несправедлива, с нулево доверие по отношение на насърчаването на правата на човека в чужбина.

В миналото кампаниите за дезинформация в Китай бяха доста по-перфидни в сравнение с тези на Русия, особено в западните дигитални мрежи. В по-голямата си част те просто подсилваха дезинформацията, инспирирана от Кремъл. Но с нарастването на технологичните възможности и за да се противопостави на ескалиращата кампания на Вашингтон срещу експанзионистичната политика на Китай, 

дезинформацията на Пекин може да превъзхожда тази на Москва

по отношение на изхода от изборите. 

Отговорът на САЩ не трябва по никакъв начин да имитира методите на Русия и Китай. Напротив, редица публични и частни организации трябва да се включат в нестихваща глобална информационна офанзива, която да обхваща разпространяването на факти за вътрешните неуспехи и международните амбиции на двата основни противника на САЩ.

Превод: Faktor.bg