Ще запази ли „промяната“ досегашното посткомунистическо статукво?

България и до днес е пример за пленена държава

Авторът

Авторът

Доц. Момчил Дойчев

В България има 300 000 руски имоти – по Черноморието и не само.
В България именно руските граждани са най-голямата група чужденци в страната. 
През 2019 г. близо 30 000 руски граждани живеят постоянно в България. Още толкова имат двойно – руско и българско гражданство.
Има 100 000 фирми на руски граждани, регистрирани в България;
Руснаци са в 5000 офшорки, Лукойл, бtv, Мариците, Булгартабак и др. са под руски контрол
Всички гръцки банки в България са под руски контрол и с руско участие. ОББ Пиреус и Алфа, които сега са в Пощенска банка. Райфайзен - също.
Една трета от българския банков сектор е под руски контрол..
В бордовете си в България западни фирми като Кока Кола, Данон, „американските“ Марици и др. винаги вкарват граждани на Руската федерация. Един вид данък спокойствие.
Просъветски комунистически елит 32 години след началото на „голямата промяна“ продължава да

 притежава реалната власт в страната, 

независимо от сменящите се правителства. „Дълбоката посткомунистическа държава“ е инфилтрирана от комунистически агенти, а българските комунистически тайни служби бяха просто, по думите на Тодор Живков, „филиал на КГБ“. Няма видими причини това да се е променило 32 години след началото на прехода. 
Всъщност съветският модел на българския „нежен“ преход също идва от бившата метрополия.

Има достатъчно основания да се твърди, че филиалът на КГБ създаде двата основни клана в „бившата“ БКП - единият клан на Живков, другият на Луканов. Това е старата имперска практика - разделяй и владей! Кланът на Луканов формира БСП от 1990 г. до сега.
Кланът на Живков е с по-сложна история - днес с много основания някои сочат ГЕРБ и особено неговият лидер като инженерен продукт на Живковия клан. Но ГЕРБ наследи провалилият се бързо първи популистки проект на филиала на КГБ наречен „операция Шипка“, в която на бившия български цар бе отредено да осъществи връщане назад, с помощта на създаденото за тази цел НДСВ. А проектът НДСВ бе създаден за да измести СДС, защото второ правителство на Костов можеше 

да извади България окончателно от постсъветското пространство

 И второ, по-важно – защото в СДС имаше и честни хора. А в схемите на КГБ могат да участват само доказани мафиоти и криминални престъпници.

КГБ и нейният филиал в София създаде схемите за ограбване на България.
Тези схеми са замислени след смъртта на Андропов, който постави въпроса за създаване на нова система, в която елитът на КГБ да смени склерозиралата партийно-комунистическа олигархия.
С други думи основните идеи на перестройката на Горбачов са заложени още от Андропов, а Путин е завършеният образ на преобразената от номенклатурна в олигархично-мафиотска диктатура. 

Има данни, че КГБ и ГРУ само през 1987 г./1989 г. са вербували около 3000 българи, които и днес са на ключови позиции в партиите, медиите, законодателната, изпълнителната, административната и съдебната власт, в бизнеса, в банковия сектор и в паралелната дълбока криминална държава- навсякъде. Затова България и до днес е 

пример за пленена държава

Именно п ради тази причина в България не бе допусната лустрация. Вербуваните от руските служби са както от БСП така и от присъдружните и националистически партии като ВМРО, ДПС, Атака, Възраждане, но и в „либералните“ партии и в сегашните представящи се за „консервативни“ партии. Да не говорим за всичките леви, екологични и пр. партийни проекти.

Особена роля бе отдадена на ДПС. 

ДПС бе стратегически проект на филиала на КГБ, 

създаден фактически още преди свалянето на Живков. С т.нар. „възродителен процес“, който не бе български, а проект на КГБ, България бе превърната в полигон за проверка как би реагирало разширяващото се мюсюлманско малцинство, ако се русифицира, в случая „българизира“ /имаше виц за турците, които приемали руски имена – на въпроса на милиционерите „защо?“ – отговорът им бил „за да не се налага да си сменяме имената още веднъж, след като започне „възродителен процес“ и спрямо българите“./ Освен това Кремъл създаде ДПС за да бъде политически балансьор и, ако се наложи, в необходим момент да предизвиква етническо напрежение. Кога ли? – когато положението на проруската олигархия се окаже застрашено.

Проруската ни олигархия получи разрешение да влезем в НАТО за да крадем натовски тайни за Путин, а в ЕС влязохме за да могат да се източват еврофондовете и да се изнасят по посока на Кремъл. България получи европейски помощи досега в размер на над 20 милиарда евро. От тях със сигурност 12 милиарда заминаха за Русия. Само от енергийния сектор губим по 4 милиарда годишно, поради колониалните договори с Руската федерация и неизгодните проекти от „тройния шлем“ на Първанов. Благодарение на този „Член“ загубите до днес се изчисляват на над 20 милиарда лева /плюс 3-те милиарда, с които построихме на Путин т.нар. „балкански поток“ за да си изнася газ директно от Турция за Сърбия. А Турция и Гърция плащат по-ниска цена за руския газ, въпреки че не платиха  нищо на Русия за построените от Газпром газопроводи на тяхна територия.
Затова повечето анализатори са песимисти, че смяната на ГЕРБ във властта по-скоро ще донесе не промяна, а

 поредна подмяна 

 Четворната коалиция може просто да замени ГЕРБ и ДПС за да запази досегашното посткомунистическо статукво. БСП, Радев и Рашков ще са гарантите за това. Неопитността на новите партии, както и липсата на достатъчно рационални реформистки идеи сред повечето от тях могат да доведат до това. 
Затова съм не песимист, а реалист, че засега промяната ще бъде възможна с вероятност 1:100.