The Washington Post: Кой е бъдещият държавен секретар на САЩ - запален китарист, а песните му се въртят в Spotify

Блинкен е израснал с темата за комунизма – дядо му бяга в САЩ от съветска Украйна

Антъни Блинкен

Антъни Блинкен

Малия Поси, The Washington Post

На 23 ноември 2020 година, точно 20 дни след изборите, Джо Байдън обяви, че новият държавен секретар на САЩ ще се казва Антъни Блинкен – бившият заместник-начални на външнополотическия му отдел, бивш заместник държавен секретар по въпросите на националната сигурност и отдавнашен негов съветник.
Кой е Блинкен и защо мнозина смятат, че той ще успее да успокои "опънатите нерви" на западните съюзници на САЩ?

Кой е Антъни Блинкен?

Блинкен е роден преди 58 години в Ню Йорк в семейството на влиятелния юрист Доналд Блинкен и мениджъра на танцова трупа Мерса Кънингам Джудит Блинкен. 
Бъдещият дипломат е завършил престижното частно училище "Далтън", мечтаел да стане холивудски продуцент, но в крайна сметка избрал юридическата и журналистическата кариера, като завършва Харвардския и Колумбийския университети.
През 1988 година Блинкен получава степен доктор по право и започва адвокатска практика в Ню Йорк и Париж. 
Освен това е бил и репортер в списание The New Republic, писал е статии за външна политика в множество издания, включително за The New York Times и Foreign Affairs.
В средата на 90-те започва да пише речите на президента Бил Клинтън по външнополитически въпроси, работи в Съвета за национална сигурност от 1994 до 2001 година, отговаря за канадското и европейското направление.
В началото на века Блинкен започва работа в Центъра за стратегически и международни изследвания -авторитетен американски аналитичен институт по въпросите на икономиката и сигурността по целия свят.
През 2002–2008 година той ръководи администрацията на Сенатската комисия по международни отношения.Един от председателите на Комисията по това време е сенатор Джо Байдън.
По времето на първия президентски мандат на Барак Обама – от 2009-та до 2013-та – Блинкен е съветник на вицепрезидента Байдън по въпросите на националната сигурност, докато той е вицепрезидент.
През 2013–2015 година става заместник-съветник по националната сигурност, а през 2015–2017 година – заместник държавен секретар на САЩ, отговарял е за Близкия Изток и борбата с терористичната организация "Ислямска държава".
След края на втория мандат на Обама-Байдън напуска държавната служба и заедно с бившия заместник-министър на отбраната по политическите въпроси Мишель Флурнуа основават консултантска фирма WestExec Advisors за оценка на геополитически рискове.
Още в началото на кампанията на Джо Байдън за президент Блинкен става негов съветник по външна политика и неофициален говорител на Байдън по въпросите на геополитическите проблеми.
The New York Times нарича Блинкен 

"уравновесен човек, който може да успокои американските дипломати и световните лидери

 след четири години разрушителни стратегии и националната суетност на администрацията на Тръмп".
The Guardian добавя, че "вроденият интернационализъм на Блинкен ще му помогне да успокои опънатите нерви на западните съюзници".

Интересни факти

– Бъдещият държавен секретар е от семейство на потомствени дипломати. Баща му е бил посланик в Унгария, а чичо му - в Белгия.
– През 1970 година родителите на Блинкен се развеждат. Година по-късно майка му се омъжва за полския писател и юрист Самуел Пизар и заедно със сина си се премества в Париж, където оглавява Американски културен център за студенти и художници.
– Блинкен свободно владее френски.
– По време на президентската кампании през 1988 година 26-годишният Блинкен, заедно с баща си помага в събирането на средства за кандидата на демократите Майкъл Дукакис, който губи надпреварата от Джордж Буш-баща.
– Блинкен е женен за католичка от ирландски произход, внучка на бившия шеф на Сикрет сървис Еван Райън. По време на мандата на Бил Клинтън тя е личен помощник на първата дама Хилари Клинтън.
– Блинкен свири на китара и дори има своя банда Ablinken, а две негови песни – Lip Service и Patience – са в списъка на интернет-платформата Spotify.
– В началото на 2019 година в интервю за CBS Блинкен съобщава, че дядо му е роден в Украйна.
"Моят дядо е пристигнал в началото на миналия век от територията, която сега е Украйна, в САЩ той построява живот за себе си и семейството си след като успява да избяга от комунизма", разказва Блинкен.
По информация на The New York Times, дядото на Блинкен Морис е роден в Киев по време, когато градът е част от Руската империя.
Той емигрира в САЩ, завършва Ню Йоркския университет през 1921 година, става известен юрист, основател на Американския институт за Палестина, чиито доклади помагат да бъде убедено американското правителство да подкрепи създаването на държавата Израел.
Морис Блинкен имал трима синове: Робърт, Алън и Доналд. Последният е бащата на Антъни Блинкен.
– През март 2015 година като заместник държавен секретар Блинкен посещава Киев, където се среща с тогавашния държавен глава на Украйна Петро Порошенко.

Цитати

Блинкен е последоветелен привърженик на дипломатическия и санкционен натиск върху Русия заради нейната агресивна външна политика.
 – "Аз съм абсоютно убеден, че действията на Русия в Украйна е историческа загуба за Москва в бъдеще. Да, можем да кажем, че Русия "спечели" Крим, но в тя губи и, вероятно, завинаги е загубила Украйна. Украйна е по-единна в своята западна ориентация от когато и да било. И нейното чувство за национална идентичност е по-дълбоко от когато и да било по-рано"
"Изключването на Русия от Г-8 е важно, защото президентът Владимир Путин и Русия определят властта си според геополитическото влияние, което Русия може да получи. А политическото дискредитиране на Русия в международната общност и нейната политическа изолация отслабват тази власт".
"Ние видяхме, че капиталите бягат от Русия. Ние видяхме, че икономическият растеж в Русия беше прекратен, а сега вече дори е паднал под нулата. Остава въпросът: какво още ще е необходимо, за да бъдат убедени Русия и сепаратистите, които тя поддържа, да спазват ангажиментите от Минските споразумения. И именно върху това сега трябва да се концентрираме".
"Според нас не съществува военно решение на конфликта в Източна Украйна. Проблемът е там, че единствените, които смятат, че военно решение може да има са Русия и сепаратистите, които работят за нея. Така че трябва да ги лишим от тази им убеденост".
"Украйна все повече се обединява в своята прозападна ориентация, а самият Крим се превръща в излишен товар за руската икономика. Той струва като минимум 7 милиарда годишно за бюджет и пенсии, 15–16 млрд. за инфраструктура – и руснаците си задават въпроса: "А защо тези пари няма да бъдат вложени в Русия?"
В своя официален Twitter-акаунт Блинкен написа, че за него е голяма чест да бъде кандидат за поста държавен секретар на САЩ и, че ще "поеме тази мисия с цялото си сърце".
Превод: Faktor.bg