Трансформацията на авторитаризма в Русия в терористична диктатура

Авторът

Авторът

Фьодор Крашенников* с коментар за руската редакция на "Дойче веле"

Руският съд изпрати опозиционния политик Алексей Навални в трудова колония за две години и осем месеца.
Това бeше нескрита и демонстративна разправа на Владимир Путин с главния критик на неговия режим, още по-възмутителна заради това, че през август миналата година руските спецслужби вече опитаха да отровят Навални.
Присъдата на съда не беше неочаквана, но до последния момент мъждукаше надеждата, че Владимир Путин няма да посмее да изостри допълнително политическата ситуация в страната след двете мащабни протестни акции.
Но Путин посмя! 

Правната и морална деградация на руската държава продължава години, но за окончателната трансформация на "хибридния" авторитаризъм в сурова диктатура, тероризираща гражданите си, бяха достатъчни броени дни - от момента, в който Алексей Навални се завърна в Русия до решението да бъде изпратен в трудова колония.
Това, което до съвсем скоро беше немислимо, сега се превърна в нещо обикновено: превантивни арести на активисти в навечерието на протестите в цялата страна, масови и явно поощрявани побоища и грубо отношение със задържаните по време на разгонването на уличните протести, демонстративни нападения на полицаи над журналисти, систематично препятстване на работата на адвокатите.
По заповед на силовите служби в най-големите градове на Русия спира общественият транспорт, блокират се централни улици и се провеждат безпрецедентни полицейски операции - и всичко това в мирно време, без каквито и да било обективни причини.
За съжаление, всичко това вече не може да се смята за изключение от правилото. 
Сега това е новата норма на живот в Русия.
Обществото, особено неговата млада и активна част, получи ясен сигнал от властта: тя е готова да пребива хората на улицата, да хвърля недоволните в затвора, да пречупва човешки съдби и дори да убива противниците си, ако сметне това за нужно - без да се съобразява нито със законите, нито с елементарните норми на приличието и доже без да се опитва да изобразява някаква видимост за правосъдие.

Гражданите нямат инструменти за влияние върху ситуацията в Русия

Несъмнено, ще се намерят и такива, които ще обвинят руснаците в пасивност и неготовност да защитават своите права. 
Не може да се каже, че това е съвсем несправедливо: ситуацията с правата на човека и демокрацията в Русия се влошава в продължение на много години при почти пълното равнодушие на много от нейните граждани.
Но е важно да разберем: През всичките 20 години на своето управление Путин методично се е подготвил за времето, когато общественото недоволство ще се превърне в заплаха за властта му.
Докато огромното множество от населението беше доволно от всичко, бяха променени най-важните закони, отменени и извратени избирателните процедури, бяха засилвани силовите структури. 
Сега, когато поводи за недоволство имат не само правозащитниците и политическите активисти, гражданите на Русия просто вече нямат никакви инструменти за влияние върху ситуацията в страната.
Резултатите от всички важни избори са предварително известни, уличните протести са обявени за престъпление, а всяка несанкционирана от властите политическа дейност методично се наказва, при това не само с помощта на послушните съдилища, но и чрез уволнение от работа, натиск чрез органите за опека, социалните служби, учебните заведения.
Към началото на 2021 година гражданите на Русия се оказаха лишени от елементарни права жители на диктатура, която ги тероризира. Но това не е само техен проблем.

Путин иска да бъде над закона не само в Русия, но и в целия свят

Това, че на съдебния процес срещу Навални дойдоха дипломати от много държави беше възприето от ръководството на Русия като повод за нови обвинения за намеса във вътрешните и работи. 
"Аз мога и ще правя с гражданите на Русия всичко, което намеря за необходимо, вътре в страната и по целия свят, а вие не смейте да ми правите дори забележки!" - ето това казва Владимир Путин на света с устата на руското Министерство на външните работи.
Именно така той и неговото обкръжение разбират понятието "държавен суверенитет" и той иска цялата световна общност, и преди всичко Западът, да се съгласят с него.
Владимир Путин много години потъпква нормите на международното право и това му се разминава.
Така че ние сега наблюдаваме не само последиците от аморфността на руското общество, но и плодовете на прекаления конформизъм на правителствата и обществата на Запад.
На Путин беше позволено да се подиграе с международните норми, защо тогава да се удивляваме, че в Русия ръцете му са още по-развързани?
Ако Путин без особени проблеми успя да анексира Крим, защо да не хвърли в затвора главния опозиционер и да не пребива на улиците протестиращите граждани?

Протестите нищо няма да променят без натиск върху режима отвън

Днес за руснаците както никога досега е важна моралната и юридическа помощ на международната общност, солидарността на гражданите на западните демокрации и правителствата им.
Без натиск отвън върху режима на Путин никакви протести вътре в страната няма да могат да променят нещо.
Ако международната общност се примири с новите правила на играта и позволи на Путин да продължи да управлява Русия в същия дух, без при това да попречи на корумпираното му обкръжение да води обичайния си начин на живот в Европа и Америка, то след това не трябва да се изненадва на нищо и в собствените си страни: нито на убийствата в германските градове, нито на отравянията в британските градове, нито на хакерските атаки, нито на намесата в изборите, нито на подстрекателската дейност на руските държавни медии.

*Фьодор Крашенинников е руски политолог и публицист, автор на книгите "След Русия" и "Облачната демокрация".

Превод: Faktor.bg