Защо руснаците не протестират или руският народ като жертва на хибридното войнство на Путин

Руското обществено мнение е целенасочено, съзнателно и абсолютно професионално подготвяно за война

Проф. Татяна Дронзина

Колкото и да ни се иска руското обществено мнение да е против Путин, истината е, че това не е така. От мрежата ни гледат смели, но самотни лица с надписи: "Омск е против войната! Спрете"; "Назад, пасмина руска, спри се!"; "Руснаците никога няма да отмият този позор!" В Саратов адвокат Денис Руденко застана сам на фона на снежните преспи, държейки транспарант с надпис „Путин е военнопрестъпник“. Но те са единици. 
По данни на независимия Левада-център, мозъчен тръст в Русия, няма нито демонстрации, нито ясно изразени антивоенни настроения. Освен либерално настроената интелигенция и 190 журналисти, които публично се обявиха срещу войната, заедно с Новая Газета, която неотдавна получи Нобеловата награда за мир, други няма. Нещо повече, изследване проведено в навечерието на войната показва , че

 50% от населението подкрепя действията на Путин, 

а почти 4/5 приветстват признаването на така наречените Луганска и Донецка народни републики. 

Защо? Причините не са една и две
Първо, войната не се води на руска територия, поради което руснаците не се чувстват застрашен.

Второ, те смятат, че операцията ще се развие бързо, поради което броят на жертвите ще е крайно ограничен.

Трето, няма ги харизматичните водачи като Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през февруари 2015 г., и Алексей Навални бяха изпратени в затвора през януари 2021 г., след като се върна от Германия, където беше лекуван за отравяне с военна отрова в родината си. Те бяха начело на антивоенните прояви след незаконната анексия на Крим. 

Четвърто, и може би най-важно, Путин и кликата около него 

спечелиха най-важната си война - хибридната война срещу своя народ

 Убедиха го, че встъпването на Украйна в НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия. И успешно ги отклониха от въпроса защо Луганс и Донецк може да принадлежат към когото си искат, а Украйна не?

 Проучване на CNN, публикувано на 23 февруари, установи, че 50 процента от руснаците са съгласни, че използването на военна сила в Украйна е приемливо, "за да се предотврати присъединяването на Киев" към НАТО, и само 25 процента смятат, че това е погрешно. 
Освен това, независимата преса е смазана със законите за чуждестранните агенти и нежелателните организации. руският медиен регулатор, базиран на тях, налага драконовски санкции за всяко отклонение от официалния курс. Ако се отклоните, вие сте чуждестранен агент. Или нежелана организация. Изберете сами. 

Руската пропаганда, съпоставима само с тази на Гьобелс, убеди руското обществено мнение, че Русия се бори за "нашите". Ами ако утре и хрумне, че жителите на Несебър, които в по-голямата си част са от руски произход, са жертва на репресии от наша страна? Трябва ли да смятаме потенциалният руски десант за законен? 
Значителна част от руснаците възприемат войната като част от глобалното противопоставяне между Русия и Запада. Те са убедени, смятат, че такава се води от дълго време, макар и невидима, студена, информационна – това мнение се чува във фокус групи в различни части на страната от много години. Често можете да чуете мнението, че конфронтацията между Русия и Запада се развива на територията на трети страни: Грузия, Украйна, Беларус, Казахстан, Сирия, ЕС. Според анкети участието на Русия във всички скорошни международни конфликти се възприема от руското обществено мнение почти изключително през призмата на геополитическата конфронтация със Запада, преди всичко със Съединените щати. Разбира се, виновни са НАТО и САЩ. Това мнение споделят половината от анкетираните. Само 3-4%  обвиняват руското ръководство, което може да се счита за маргинална позиция. Те се представят не просто като отговорни за конфликта, а като съзнателно и целенасочено въвличащи Русия във войната. В същото време публикациите на западната преса за изтеглянето на руските въоръжени сили към руско-украинската граница изглеждаха на мнозинството от участниците във фокус групите не за разобличаване на агресивните намерения на Русия, а за подбуждане на война от страна на самия Запад. 
Сега си мисля - и отправям тази критика най-напред към себе си - че ако бяхме чели по-внимателно изследванията на общественото мнение, а не само военните сводки, щяхме да сме разбрали, че руското обществено мнение е целенасочено, съзнателно и абсолютно професионално подготвяно за война. Доказателство за това е фактът, че руското обществено мнение за събитията около Украйна е изключително хомогенно. Наличните данни не показват обичайните разделения в зависимост от възрастта на респондентите или използваните източници на информация. Мненията на младите и старите по украинския въпрос, в оценките си за действията на Русия и западните страни, в представите си за виновниците на ескалацията 

демонстрират изключително единодушие,

 дори до степен да използват едни и същи думи и фрази. Изявленията на млади и стари руснаци по тези въпроси са практически неразличими. 
Въпреки че мнозинството от руските граждани обвиняват Запада за настоящата ескалация, почти напълно премахвайки отговорността от ръководството на собствената им страна. В същото време няма мобилизация на общественото мнение около руските лидери. Това е известна надежда, макар и слаба, че в руското общество може да възникнат някакви антивоенни настроения. Някога. Неизвестно точно кога. 

Затова по-добре за нас е да нямаме илюзии за съпротива от вътре. За сега такава, ако има, е много слаба. И едва ли е в състояние да повлияе на хода на нещата.
Но можем да си вземем поука как се печели хибридна война - аз лично го научих по трудния начин. Далеч не смятам, че трябва да използваме методите на Гьобелс и Путин, които са абсолютно еднопорядкови. Но трябва 

да им противодействаме - всички,

 всеки един от нас, с всички сили, като реагираме на всяка простотия, която властимащите допуснат. И да казваме истината, избягвайки изтъркани ефемизми, които може би в мирно време биха означавали нещо, но днес не са нищо повече от интелектуална немощ или престъпно безразличие. 

Да си спомним Некрасов: 
Не может сын глядеть спокойно
На горе матери родной,
Не будет гражданин достойный
К отчизне холоден душой,
Ему нет горше укоризны... 
Иди в огонь за честь отчизны, 
За убежденье, за любовь...

Но руските войници, които ще загинат, няма да е нито заради родината, нито заради идеалите си. Ще загинат в името на престъпна клика около Путин, която трябва да бъде съдена от международен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.