​Иван Грозни е истинският създател на ЧеКа, пет века Московията ражда кръв и насилие

Ленин и Дзержински скрепиха с декрет азиатското насилие, дегизирано не като царско, а като "работническо-селско" насилие

Д-р Любомир Канов

Приблизително в Деня на Чекиста*, празнуван от Путинската банда в Москва на 20 декември, на 5 януари 1565 год, което почти съвпада по дата, ако смятаме по стар стил, е създадена от Иван Грозни Опричнината и опричниците. Той е истинският създател на ЧеКа и оттогава до ден днешен кървавата лента на насилието и жестокостта породени в Московията никога не е прекъсвана от никакъв хуманен или човеколюбив порив. На 20.12.1917 Ленин и Дзержински само са скрепили с декрет фундамента на азиатското насилие, този път дегизирано не като царско, а като "работническо-селско" насилие. Брадвата е заменена с наган, опричниците вместо в кожуси са облечени в тужурки и кожени каскети. Опричь означава нещо отделно, заделено. Това което Иван Грозни заделя е имуществото на свои поданици боляри, което е така да се каже експроприирано за нуждите на самодържеца и за неговата привилигерована лична гвардия от опричници. В тази заграбена собственост никой няма достъп и бива незабавно убит, ако се осмели да доближи. Чекистите на Иван Грозни са подбрани измежду тогавашната шпана : разпопени дякове, изтърсаците на търговското съсловие или дребни земевладелци, рядко от фамилиите на князе или благородници.

Опричниците са средновековният еквивалент на ленинградската шпана, от която произхожда сегашният самодържец Путин. Вечният ментор и пример за всичките превъплощения на тези образувания и нейните членове изграждащи каменните основи, забити във вечната замръзналост на московската деспотия е Малюта Скуратов. Той е протообраза на Железния Феликс, на Ягода и особено на кървавото джудже Николай Ежов, разстрелян от своите не само като шпионин, но и като "занимаващ се с педерастия", подобно на мъжеложците в обкръжението на Иван Грозни, както и на Берия и всички след него чак до Путин. Какво празнуват днешните опричници? Създаването на опричнини, на "особени" отдели, на "служби", на "отдели", на "управления", на "секретни секции", на отделения за терор, мокри поръчки, подривна дейност, пропаганда, криминално-политическа олигархия и подземна бияческа система от опричници с кагебешки произход? Празнуват победата си? Защо не? 

По времето на Иван Грозни заградителните отряди на неговите лични средновековни кагебисти са правили същото, което правят днешните им наследници около Путин, само дето не са имали Полоний, рицин и безшумни пистолети. Тогава е работила секирата и палежа, сега работят контролирани взривове в жилищни блокове и танкови нахлувания, не по различни в днешна Украйна от тогавашните в Новгород и Псков. Деспотията от източен тип, заразила кръвта на руските князе, включително Александър Невски, през монголското владичество, никога не си е отивала оттам, а европейското начало винаги е било само тънък слой на малобройна група от хора, които са се чувствали като изгнанници и затворници в собствената си държава. Всъщност, често са завършвали преждевременно живота си именно като такива.

А истинските господари опричниците, са тези които днес празнуват в Кремъл. Без да подозират, че и техните дни са преброени. Memento mori, драги чекисти! Memento Ежов и Берия и Ягода. Блатните хора и шпаната си прегризват гърлата взаимно, защото природата им е такава. А дотогава, хапнете черен хайверец с шампанско в двореца на руските самодържци и си пораздайте по някое медалче с петолъчка. Може да ви е за последно.

*Б.Р.На 20 декември 1917 г. с постановление на Съвета на народните комисари за борба с контрареволюцията и саботажите, в Съветска Русия бе основана Всеруската извънредна комисия (ВЧК). За неин пръв председател е назначен Феликс Едмундович Дзержински. По-рано този празник се наричаше Ден на чекиста.

Денят на работниците от органите на държавна сигурност се отбелязва в Русия като официален професионален празник от 1995 г., въведен с указ на първия президент на Русия Борис Елцин. Днес той е професионален празник на сътрудниците на ФСБ, на Службата за външно разузнаване СВР, на Федералната служба за охрана ФСО и на Главното управление за специални програми на президента на Русия. В съветско време всички тези служби влизаха като главни управления в структурата на КГБ.

Снимки в галерия: Ръководството на ЧеКа, седналия в средата - Дзержински; Масови убийства, извършени от ЧеКа при налагането на съветската власт; Млади руснаци се афишират като последователи на опричниците; Иван Грозни