Александър Симов: В света МакКейн завинаги ще има имидж на политическо чудовище

Червеният депутат, със сърце на комунист, обвини покойния сенатор за спирането на „Южен поток”

Александър Симов

Александър Симов

Само часове след новината за смъртта на републиканеца Джон МакКейн червеният депутат Александър Симов, който сипе клевети и обиди срещу всеки, имащ различно мнение от неговите кумири и духовни учители Сталин и Путин, заля с помия и паметта на покойния сенатор. Всъщност за клеветническия си и обиден език, който явно е на въоръжение в БСП, Симов вече е осъден от Темида, а срещу него предстоят и други дела. Но вчера той не пожали покойника, обявявайки го за политическо чудовище. Ето какво написа на стената си във фейсбук:

„Всяка смърт е трагедия, но трябва да си прекалил с медийните опиати, за да величаеш Джон Маккейн с помпозни определения като "герой", "бунтар", "гигант", "икона" в България. Маккейн може и да е икона за някои в САЩ, но цената за този героизъм и до днес я плащат стотици хиляди в изтерзаните части на света, където той завинаги ще има имидж на политическо чудовище. Образът на смелия и непоколебим политик, отдаден на своите принципи също е огромна лъжа, съчинена с медийна мощ, която надминава нашето въображение. Единственият принцип, който Маккейн някога е имал са собствените му политически интереси, собственият му образ и почти нищо останало. Другото е фентъзи за подчинени идеологически колонии. Само преди няколко дни "Ню йоркър" излезе с интересен, но странен текст, наречен: "Джон Маккейн и краят на романтичния консерватизъм". Той е посветен на последната битка на покойника - тази срещу Доналд Тръмп. Това, което статията премълчава обаче е нещо много иронично. Маккейн има пряка отговорност за възхода на тръмпизма и подозирам, че той заради това беше толкова озлобен. Просто няма начин да не си е давал сметка за вината си и това го е изяждало отвътре. Именно Маккейн през 2008 година изрови и даде национален обхват на Сара Пейлин, която беше прото-Тръмп, но само че в пола. Именно Маккейн даде политическата легитимност на такива фигури, обсебен от желанието да се докопа до креслото в Белия дом. И в края на живота му този Франкенщайн го съсипа и унищожи. Не намирам нищо успокоително в това, но виждаме на практика безпощадната сила на най-големите исторически грешки. 
И още нещо - аз никога няма да забравя, че именно Маккейн беше човекът долетял преди четири години в България, за да прекрати "Южен поток" и да ни покаже на практика, че България няма право на собствени национални интереси. Това беше толкова подло и безчестно действие, че съвсем сериозно очаквам като минимум да кръстят улица у нас на негово име. Ние ги умеем тези работи...”

Като оставим настрана циничния език на автора, напомнящ за прекалил с идеологически опиати, Симов си позволява в типичния си стил да манипулира гражданите. Той нарочи МакКейн и за основния виновник за спирането на проекта „Южен поток”.

През юни 2014 година трима сенаторите от Конгреса на САЩ - Джон МакКейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи посетиха България и имаха срещи с правителството. Малко след това „Южен поток” бе официално спрян. Депутатът социалист Симов обаче подло мълчи, че по това време страната се управляваше от правителство на БСП, с премиер Пламен Орешарски и точно той проведе срещата с американските сенатори. Ако се е договарял нещо с американците, това е именно премиерът на БСП.

Самият Орешарски беше категоричен тогава, че американската визита няма нищо общо със спирането на проекта, а причината е, че  Европейската комисия обяви, че стартира наказателна процедура срещу България заради нарушения по проекта. За никого в България пък няма съмнение, че „Южен Поток” се бе превърнал в символ на корупцията и пореден опит на Русия да монополизира енергийния пазар в страната. Така че Симов да не прехвърля задкулисните и мафиотски игри в БСП и корпулентното правителство на Орешарски върху Джон МакКейн. 

А що се отнася до това да има улица, на името на сенатора у нас, то вероятно такава ще има и без заклинанията на депутата, със сърце на правоверен комунист. Подобна чест заслужава всеки голям демократ, борил се срещу империята на злото, а и у нас има премного паметници и улици, посветени на съветски, руски и родни сатрапи и диктатори. На Симов обаче такава чест никога няма да бъде оказана, дори и в по-любимата му от България Русия.

simov_feis_2_.jpg