Политолог: Демократична Корея е моделът за борба с коронавируса, а не този на комунистически Китай

Кому е нужна военна диктатура за борба с вирус, засегнал стотина души?

Политологът Момчил Дойчев публикува интересно мнение във "Фейсбук":

Демократична Корея е моделът за борба с коронавируса, който трябва да се следва, а не този на комунистически Китай. Не са обявявали карантина на никой град, не са затваряли производства. За да не създават паника от незнание и страх, са въвели масови тестове, поети от държавата, спрени навреме са и полетите от и до Китай, направили са дисциплинираща система за социална изолация на уязвимите групи . И така са разбрали какъв е голям проблемът и как да реагират. В резултат само 0,55% починали от заразените! У нас до този момент са 2.5%!
А нашите главанаци въвеждат фактическо военно положение, вечерен час, блокират междуградския транспорт, забраняват излизане на улицата и въвеждат пенсионерски режим за пазаруване и даже забраняват да се ходи в планината!
Защо трябва да се създава паника? Кому е нужна военна диктатура за борба с вирус, засегнал стотина души? В България има около 120 заразени, 3 починали, а през 2009 от свински грип са се разболяли не по-малко от 170 000 души.
В Германия болните са около 16 000, а от грип сезонно се разболяват между 4 и 16 млн. В цял свят в момента болните са 200 хиляди, а само свинският грип е убил над 500 хиляди.
По време на никоя грипна епидемия не е имало такива драконовски мерки! Да, трябва социална изолация и дисциплина, но не и фактическа диктатура!