Лидерите на Г-7 обсъждат затягане на контрола върху изпълнението на санкциите срещу Русия

Зеленски ще се включи с видеообръщение

През тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима, за да затегнат още повече контрола върху Русия заради войната в Украйна и да постигнат единна позиция по отношение на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай, предаде АФП.

На тридневната среща на върха на водещите развити демокрации ще бъдат обсъдени всички актуални въпроси - от енергетиката до изкуствения интелект, но основният акцент ще бъде насочен към онези, които са помогнали на Москва да намали въздействието на санкциите, наложени от Запада заради агресията й срещу Украйна.

Лидерите също така ще очертаят внимателен курс по отношение на Пекин. Те ще демонстрират единство по отношение на Тайван и подчертаят необходимостта от "обезценяване на риска" на ключови вериги за доставки чрез диверсификация от Китай, като същевременно се опитват да избегнат по-нататъшно нагнетяване на напрежението.

На срещата на външните министри на Г-7 през миналия месец беше поставен силен акцент върху Китай и Пекин беше предупреден за "милитаризацията" в Южнокитайско море.

Очаква се на срещата на върха в Хирошима да се настоява за действия, които да помогнат за преодоляване на пропуските в режима на санкции, наложени на Русия от страните от Г-7.

Групата обединява Япония, Великобритания, Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия и Европейския съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски, който току-що приключи обиколката си из европейските столици преди очакваната пролетна офанзива, ще направи видеообръщение към срещата на върха.

"Очаквам, че ключови въпроси ще бъдат спазването и прилагането на санкциите, особено в неприсъединилите се страни от Глобалния юг, както и евентуалното намаляване на тавана на цените на петрола, за което настоява Украйна", заяви Мария Снеговая, старши сътрудник по въпросите на Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Япония се опитва да разшири влиянието на Г-7 в развиващия се свят, като сред участниците ще бъдат лидери на Индия, Бразилия и Индонезия.

Въпреки че войната в Украйна вдъхна нова значимост на Г-7, Токио и други страни смятат, че са необходими повече усилия, за да се спечелят големите необвързани държави, които не са склонни да вземат страна в споровете с Москва и Пекин.

Необходимостта от това се засилва от безизходицата в по-голямата Г-20, където Китай и Русия се противопоставят на споменаването на войната в Украйна.

"Япония вярва, че както Китай, така и в по-малка степен Русия, си пробиват път с икономическа помощ и антизападни послания", казва Крис Джонстоун, председател на японския отдел в CSIS.

Очаква се лидерите на Г-7 да направят изявление относно разоръжаването, което японският министър-председател Фумио Кишида се опита да издигне в дневния ред, като организира срещата в своя избирателен район Хирошима. /БГНЕС