Полша започна строителството на "Балтийски газопровод"

Полските власти обявиха, че е започнало изграждането на тръбопровода "Балтийски газопровод" (Baltic Pipe), заяви президентът на страната Анджей Дуда в реч, излъчена по телевизията в страната, предава TACC. „Всъщност започва изграждането на Балтийския газопровод, тоест прочутия газопровод, който ще премине първо от норвежкия шелф до Дания, а след това през Дания в Полша, по нашето крайбрежие“, каза той. Както подчерта полският лидер, строителната работа по тръбопровода ще започне през следващите дни.

"На 30 април компанията Gaz-System (оператор на полската газопроводна мрежа) подписа договор за изпълнение на този проект със Saipem Limited", информира Дуда, като заяви, че проектът е получил всички необходими разрешения.

„Този проект е от голямо значение за икономиката на Европа, за енергийния суверенитет на ЕС“, каза президентът, като подчерта, че Полша ще може да изпраща газ по този тръбопровод и до Украйна.

Ръководителят на Gaz-System Томаш Стемпен от своя страна посочи, че цената на целия проект за Балтийския тръбопровод е "над 1,5 млрд. евро". „Договорът, който подписахме, е за около 280 млн. евро“, добави той.

"Балтийски газопровод" е проект за тръбопровод, който трябва да свърже норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът предвижда три етапа: свързване на газопреносните системи в Норвегия и Дания, разширяване на датската инфраструктура, както и изграждане на тръбопровода, който ще свърже Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираният капацитет на газопровода е 10 млрд. куб. м. годишно. Властите на Полша възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 г.