Полската газова компания PGNiG спечели арбитраж от 1,5 млрд. долара срещу руската „Газпром“

Руският газов монопол „Газпром“ е длъжен да възстанови на полската нефтена и газова компания PGNiG 1,5 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирана от inforesist.org.

PGNiG, най-големият дистрибутор на газ в Полша, заяви, че международният арбитражен съд в Стокхолм е разпоредил на „Газпром“ да изплати обезщетение на полската компания.

Арбитражният съд постанови, че формулата за ценообразуване на газа трябва да бъде променена, като се вземат предвид котировките на пазара на природен газ, за да се „подобрят условията за търговия“. В тази връзка „Газпром“ трябва да намали цената на газа със задна дата от ноември 2014 година.

Шефът на PGNiG Йежи Квиечински заяви, че полската компания е решила да обжалва пред арбитражния съд заради цената на доставките на газ, която е била значително по-висока от тарифите на „Газпром“ за други европейски страни.

„Решението на съда означава, че цените на руския газ са били твърде високи и не са били в съответствие с пазарните цени“, отбеляза Квецински.

Полската компания прецени, че сега руският монополист трябва да възстанови около 1,5 милиарда долара.

Представител на "Газпром" не потвърди тази информация, а само каза: "Разбираме какво се е случило."

Припомняме, че полският дистрибутор на газ заведе дело срещу „Газпром“ в Арбитражния съд в Стокхолм през 2015 г. Развръзката дойде пет години по-късно.

Превод: Faktor.bg