Полският премиер критикува германския президент за "Северен поток" 2

Полският премиер Матеуш Моравецки възрази срещу коментари на германския президент, свързващи изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия с германските престъпления по време на Втората световна война, предаде АФП.

"Въпреки че съм съгласен с германския президент, че следвоенните дългове не са платени, „Северен поток 2” не е обезщетение", написа в Туитър Моравецки. "Това е ход зад гърба на Европа", каза той и го нарече "анти-ЕС проект, който скоро може да служи на агресивната политика на Русия".

"Това увеличава зависимостта от ЕС, подкопава икономиката и безопасността. Време е да го спрем", пише той.

Говорейки миналия уикенд пред всекидневника „Райнише Пост” за газопровода, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че 20 милиона съветски граждани са били убити след инвазията на нацистка Германия в СССР през 1941 г.

"Ужасното кръвопролитие" не "оправдава никакви грешки в днешната ни политика спрямо Русия, но не трябва да изпускаме от поглед по-общата картина", каза той. Коментарите вече предизвикаха критики от страна на Украйна, която ще загуби приходите от транзитни такси в резултат на "Северен поток 2", газопровод, струващ 10 милиарда евро, минаващ под Балтийско море.

САЩ и няколко европейски държави разкритикуваха проекта, като заявиха, че с него ще се увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия.

Газопроводът е почти завършен, като по-голямата част от останалите работи по полагане на тръби трябва да се извършат в датски води.

Шест милиона поляци, включително три милиона евреи, загиват между 1939 и 1945 г. по време на нацистка германска окупация. Въпреки че са изминали повече от 80 години от началото на войната, Полша казва, че Германия все още дължи военни репарации.