Полският президент Анджей Дуда: Грешка беше, че Меркел подкрепяше "Северен поток 2"

Анджей Дуда

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда заяви, че все още смята за неправилно, че бившият канцлер Ангела Меркел (на поста от 2005 до 2021 г.) е подкрепила проекта "Северен поток 2", който никога не е бил сертифициран. Той изрази мнението си в интервю за германския вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", публикувано във вторник. "Газовите проекти, наречени "Северен поток", са голям упрек към Германия от моя страна", каза той.

"През цялото време чувахме, че "Северен поток" е чисто икономически проект, на който е трудно да се повлияе", добави Дуда. "Този аргумент никога не е бил споделян от мен. След това дойде споразумението от 2021 г. между [президента на САЩ Джо] Байдън и Меркел, с което Вашингтон се отказа да се противопостави на "Северен поток 2", а същата вечер Меркел се обади на [руския президент Владимир] Путин. Бях шокиран. Това трябваше да бъде прието не само като акт на безразличие, но и като почти враждебен акт спрямо нашата част на Европа", споделя Дуда.

"Северен поток 2" е напълно изграден, но така и не е пуснат в експлоатация. Сертифицирането му беше спряно още при канцлера Олаф Шолц на 22 февруари 2022 г., след като Русия призна Донецката и Луганската народна република", посочва полският президент.

Името на бившия канцлер често се появява в дискусиите за досегашната политика на Германия спрямо Русия. Тя е обвинявана за това, че до последно е подкрепяла "Северен поток 2" и че на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. се е противопоставила на ускореното присъединяване на Украйна към алианса.

На 21 юли 2021 г. САЩ и Германия постигнаха споразумение за проекта "Северен поток 2". Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат изпълнението, а Берлин обеща да настоява за удължаване на транзита на руски газ през Украйна. /БГНЕС, ТАСС