Пореден провал: Руският космически кораб "Орел" се оказа прекалено тежък, за да излети до Луната

макет на "Орел", снимка: Roscosmos

макет на "Орел", снимка: Roscosmos

Новият пилотиран космически кораб на Русия "Орел" (доскоро известен като "Федерация") се оказа твърде тежък, за да е в състояние да лети до Луната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на материал, публикуван на сайта на Ракетно-космическата корпорация "Енергия" (разработила кораба).

"Орел" превишава масата си с 2.3 тона спрямо зададеното ограничение", се казва в съобщението.

Практически всички корабни системи са превишили ограничението. Кабелите се оказват по-тежки с 201 килограма, животоподдържащата система - с 107 килограма, системата за скачване - с 90 килограма. И така, ако не бъдат взети мерки, окончателното тегло на кораба ще е 22 тона и 343 килограма. Мисиите до Луната няма да са възможни, ако "Орел" е толкова тежък. А ограничението, за да може да бъде изстрелян космическия кораб до Луната, е 19 тона и 848 килограма.

В тази връзка РКК "Енергия" е предприела мерки, за да може общата маса да се смъкне до 21 тона и 200 килограма. Ако не се смъкне, превишението няма да е фатално за първите мисии до околоземна орбита. Ракетата-носител "Ангара А-5П" би следвало да е в състояние да изпрати "Орел" до Международната космическа станция.

РИА Новости напомня, че корабът трябваше да излети за пръв път в безпилотен режим през 2015-та година, а пилотираният дебют бе предвиден за 2018-та. Но през изминалите години плановете бяха преформулирани многократно и при всяка преформулировка бяха натрупвани нови отлагания. Сега първият безпилотен полет се планира за 2023-та година, първият пилотиран - за 2025-та. Мисиите до Луната трябва да са реалност през 2029-та.