Португалия изпраща още военна помощ на Украйна, включително нападателни оръжия

Във вторник страната обяви за персона нон грата 12 руски дипломати

Португалия ще изпрати допълнително военно оборудване на Украйна, която е жертва на руската инвазия – пратката включва и нападателни оръжия, предаде БНР.

"Португалия вече е изпратила над 60, 70 тона военно оборудване в Украйна и скоро ще изпрати още", заяви Кравиньо португалският външен министър Жоау Гомиш Кравиньо, цитиран от Франс прес. Изявлението беше направено след пристигането му в Брюксел, където ще участва в среща на външните министри на страните от НАТО.

Новата доставка ще включва защитни средства, но и нападателни оръжия, добави португалският дипломат, като уточни, че министърката на отбраната Елена Карейраш ще съобщи подробности.

Португалия вече обяви в края на февруари, че изпраща в Украйна "жилетки, каски, очила за нощно виждане, гранати, боеприпаси различен калибър", както и "автомати G3".

Също като други европейски страни, Португалия обяви във вторник, че е обявила за персона нон грата десет служители на руското посолство, "чиято дейност противоречи на националната сигурност", се казва в изявление на правителството.

"Взехме справедливо решение", обясни португалският министър, като подчерта, че тези лица са извършвали дейност, противоречаща както на сигурността на страната, така и "на дипломатическия им статут".