Посланикът ни в САЩ: Има глобален ревизионизъм от страна на Русия

Москва желае да доминира във всичко и да не се съобразява с международното право

Георги Панайотов

Георги Панайотов

Решението за изгонване на 70-те руски дипломати няма как да бъде взето еднолично, заяви пред бТВ посланикът ни в САЩ Георги Панайотов.  По повод на опасенията за бъдещето на дипломатическите ни отношения с Москва той напомни, че Чехия е изгонила над 60 руски дипломати заради подозрения за руско участие в организирането на взривове в оръжейни складове, след което Русия е експулсирала 20 чешки дипломати, но дипломатическите отношения продължават и към момента.

Панайотов посочи, че приемащата страна може да изгони чужди дипломати дори без да без да се мотивира решението си.

Той отхвърли инсинуациите на руската посланичка Елеонора Митрофанова, че решението за експулсирането на руските дипломати е взето с намесата на САЩ и Великобритания.  Дипломатът подчерта, че тя няма право да се меси във вътрешните работи на страната ни.

„Има глобален ревизионизъм от страна на Москва, искат да върнат историята назад, жалят за Съветския съюз искат да си върнат влиянието над света от онова време“, коментира посланикът, като добави, че Москва не признава и правото на украинския народ да определя своето бъдеще.   

„Русия желае да доминира във всичко и да не се съобразява с международното право“, изтъкна Георги Панайотов.  

Той каза още, че при връчването на акредитивните му писма на Джо Байдън, американският президент е определил България като лоялен и добър партньор. По думите не Панайотов, Байдън е произнесъл думите „Бог да благослови България“, което освен буквалното си значение има и смисъл на пожелание за успех на страната ни.