Посолството е само един от каналите, чрез които Кремъл управлява резидентурата си в България

При правителствата, които изгониха руски дипломати, Москва реализира най-важните си геостратегически проекти у нас

Иван Сотиров

Иван Сотиров

Иван Сотиров, Фейсбук

Когато историческите аналогии се правят на базата на извадени от контекста факти, те се превръщат в пошли политически манипулации. Но най-пошлото е когато разни партийни агиткаджии оскверняват паметта на най-великият български държавник в съвременната ни история, за да градят култ към партийният си вожд чрез такива манипулативни аналогии. 

Първо, Стамболов не се е коалирал с руските агенти, а по негово време те са били преследвани, арестувани и съдени. Второ, Стамболов е провалил всички опити на Русия да наложи свое протеже за наш държавен глава, а не е правил кампания за избирането руски петоколонник за такъв. И трето - Стамболов не се е занимавал с руските дипломати - те сами са напуснали, защото са се почувствали безсилни да му противодействат. Освен това, трябва да е ясно, че посолството е само един от каналите, чрез които Кремъл управлява резидентурата си в България.

Т.н. “Септемврийско въстание” през 1923г. и атентата в храма “Света Неделя” през 1925г. са организирани от Кремъл, въпреки, че тогава не само, че не е имало руско посолство, но не сме поддържали и дипломатически отношения със СССР. В периода на прекратени дипломатически отношения със СССР е подготвен и реализиран превратът от 19-и май 1934г., след който веднага са възстановени отношенията със СССР. И не на последно място е добре да се помни, че по време на т.н. “Преход”, точно при правителствата, които изгониха руски дипломати, Кремъл реализира най-важните си геостратегически проекти в България.