Посолството ни в Киев отново работи - в ограничен състав

Партньорските ни страни върнаха посолствата си в Киев още през април-май

Българското посолство в Киев възобнови работата си, съобщи Министерството на външните работи. Това стана след повече от полови година прекъсване – дипломатическото ни представителство в украинската столица затвори врати в края на февруари, след започването на руската инвазия.   

От МВнР заявяват, че страната ни „продължава да оказва всякакво възможно съдействие на Украйна, включително на прогонените от войната украинци“ и  „категорично осъжда руската военна агресия, и подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води".

Посолството ни в Киев, което вчера отвори врати, ще се ръководи от временно управляващ и ще работи в ограничен състав.

Консулската служба към Посолството, която също е с намален екип, ще възстанови дейността си, но ще изпълнява ограничен кръг услуги, като идеята е да заработи „след пълното възстановяване на комуникационните канали с България“.

Припомняме, партньорските ни страни върнаха своите посолства в Киев още през периода април-май. Липсата на пълноценно функциониращо посолство и  консулски служби представлява проблем за българските общности в Украйна.