Потребителите на Twitter гласуваха Мъск да се оттегли

57,5% заявиха, че той трябва да си тръгне

Илън Мъск

Илън Мъск

Милиони потребители на мрежата Twitter гласуваха Илън Мъск да напусне поста на шеф на социалната мрежа в шокираща анкета, публикувана от самия него.

Най-богатият човек в света поиска от обществеността да реши дали трябва да се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор след бурното поглъщане на фирмата.

Потребителите на Twitter гласуваха за отстраняването на Мъск в онлайн анкета, която той организира и обеща да спази, само няколко седмици след като пое ръководството на гиганта в областта на социалните медии, съобщи АФП. 

Той попита потребителите "Трябва ли да се оттегля като ръководител на Twitter?" Повече от 17,5 млн. души гласуваха и 57,5% от тях заявиха, че той трябва да си тръгне - като Мъск все още не е отговорил на резултата.

Стойността на перлата в короната Tesla на 51-годишния Мъск се понижи на фона на цялата драма в Twitter през последните месеци. Последният скандал дойде, когато той забрани връзките с конкурентни социални мрежи като Instagram и Facebook. Той също така се сблъска с недоволство заради това, че спря някои акаунти, принадлежащи на журналисти - преди по-късно да ги възстанови.

В неделя милиардерът стартира анкета, в която помоли потребителите да решат съдбата му. "Ще се съобразя с резултатите от тази анкета", написа той, цитиран от "Сън".

Мъск има навика да се обръща към обществеността с молба за вземане на важни решения, като често цитира фразата "vox populi, vox dei", което на латински означава "глас Народен, глас Божи".

Основателят на SpaceX за последен път беше видян на финала на Световното първенство по футбол в неделя заедно със зетя на Тръмп Джаред Къшнър.

В поредица от огромни промени в последно време Мъск забрани и @elonjet - акаунт, който проследяваше частния му самолет в реално време, използвайки данни, достъпни в публичното пространство. Той заплаши със съдебни действия оператора на акаунта, заявявайки, че синът му по погрешка е бил следен от "луд преследвач".

Най-забележителният шок беше, когато той пусна "сините значки" за всички - срещу заплащане. Twitter Blue струва 8 долара на месец.

Мъск плати 44 млрд. долара за Twitter през октомври след хаотична съдебна битка, в която се опита да се откаже от закупуването на социалната мрежа. Той уволни хиляди служители на компанията в опит да промени състоянието ѝ. Други подадоха оставки в знак на протест. Офисът също така беше противоречиво превърнат в спално помещение, за да не се налага служителите да го напускат. /БГНЕС