Ходорковски: Режимът на Путин трябва да бъде унищожен, друг път за мир няма

Повече от 1 милион руснаци са били принудени да напуснат Русия, казва Михаил Зибер

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Над 1 млн. руснаци са били принудени да напуснат Русия от режима на Владимир Путин - това съобщи директорът на Източна Европа и Централна Азия към Европейската служба за външна дейност Михаил Зибер на започналата днес конференция на руската демократична опозиция в Европейския парламент в Брюксел, предаде БНР. 

Родена съм в Чехословакия и помня как родителите ми се скупчваха да слушат радио "Свободна Европа", каза в обръщението си еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова, като по този начин подчерта значимостта на свободните медии:

"Искам да отдам чест на политическите затворници в Русия и на лидери като Владимир Кара-Мурза, Алексей Навални, Иля Яшин и, за съжаление, много други. Пожелавам на тях и семействата им много сила", заяви Йоурова.

Русия излезе от Европа, а Руската православна църква се отказа от Бога от Новия завет, каза в онлайн обръщението си нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов.

"Най-важното е, че в днешната религиозна и пропагандна идея смъртта е по-важна от живота. Не животът е дар Божи, а смъртта в името на държавата. За смъртта, особено ако тя се е случила по договор, плащат значително повече, това се превърна в изгодна инвестиция. За смърт по договор човек получава такива пари, каквито би могъл да получи за 20-25 години от живота си", подчерта Муратов.

"Общата ни цел е справедлив мир, смяна на режима, гаранция за мирно бъдеще и честни демократични избори. Останалото - ляво, дясно и накъде, да решава избирателят", каза бившият магнат Михаил Ходорковски по повод присъстващите представители на руската опозиция

"За нас постигането на дългосрочен и дори средносрочен договор с Путин не стои. Този режим трябва да бъде унищожен. Друг път за мирно и нормално бъдеще не само за Русия, но и за Европа и целия свят просто няма.  Обикновената замяна на Путин с друго име без преход към парламентарен и дълбоко федерализиран модел на управление, без свободни и честни избори, просто няма да промени нищо", критикът на режима на Путин.

Конференцията продължава и във вторник.