Правителството на Туск с чистка в държавните медии

Доналд Туск

Доналд Туск

Либералното правителство на Полша обяви, че е уволнило ръководството на държавните медии, считани за говорители на правителството по време на управлението на националистите от „Право и Справедливост“ (ПиС), предаде АФП.

Отстранени са председателите и управителните съвети на държавната телевизия, радио и информационна агенция, съобщи полското министерство на културата, като се позова на необходимостта да се възстанови безпристрастността на медиите.

Държавните медии, управлявани от „ПиС“, редовно бяха обвинявани в пристрастно отразяване на събитията, предаване на правителствена пропаганда и словесни нападки срещу опозицията.

На 19 декември новата управляваща коалиция във Варшава прие резолюция, в която призовава за възстановяване на "безпристрастността и надеждността на обществените медии".

Гласуването накара депутатите от „ПиС“ да организират седяща стачка в сградите на държавната телевизия, като представителите на партията позираха за снимки със служителите на телевизията.

Бивш министър на културата в правителството на „ПиС“ заяви, че смяната на ръководството на държавните медии е "незаконна".

"Това е явна атака срещу свободните медии, това е нарушение на закона", казва Пьотр Глински пред АФП.

Правителството на „ПиС“ често е критикувано както от опозицията, така и от нестопански организации, че се опитва да задуши независимите медии и да ограничи свободата на изразяване.

През 2020 г. световната организация за наблюдение на медиите "Репортери без граници" (RSF) заяви, че "партийният дискурс и речта на омразата все още са правило в държавните медии на Полша, които са превърнати в рупори на правителствената пропаганда"./БГНЕС