Предварителни резултати от вота Нидерландия: Печели дясната партия на Рюте

Трите леви партии губят доверието на холандците

Марк Рюте

Марк Рюте

Българката журналистка Даниела Горчева, която от години живее в Нидерландия и следи случващото се в страната, публикува на страницата си във Фейсбук предварителни резултати от изборите, които се проведоха в Нидерландия през последните три дни. 

Резултатите от първия exitpol отчита избирателната активност от 82,6 %. 

Въпреки твърдото и непопулистко поведение на Марк Рюте по повод мерките,  дясната либерална партия VVD, чийто лидер е той,  остава първа политическа сила и дори може да спечели още 3 места в новия парламент или общо 36 места. 

Следват Демократи 66 (центристка партия) и CDA - Християн- демократическата партия. Вилдерс губи 3 места и пада на 17 мандата.

Според предварителни данни и трите леви партии губят подкрепата на холандците. Така GroenLinks (зелено-левите комунисти) ще имат 6 места по малко в следващия парламент,  Социалистическата партия съшо губи 6 места, а социалдемократите от Партията на труда запазват своите 9 места. Общо трите леви партии ще имат 25 места.

" Ами това е.  Разумно общество гласува разумно. Просперитетът не пада от небето, а e свързан с разум и с морал. Не с тарикатлък, с корупция и с простащина.", обобщава Даниела Горчева резултатите от изборите в Нидерландия. 

Каква ще е реалната картина в новия парламент в Нидерландия ще стане ясно след като официално обявят резултатите от вота.

exitpol.jpg