Премиера: "България като 16-та република на СССР - предателството на БКП"

Днес, 31 май 2023 г., сряда, в столичното кино „Одеон“ от 18.00 часа ще се състои премиерата на филма „16-та република – предателството на БКП“. 

Лентата разказва за две от трите национални предателства, извършени от Българската комунистическа партия, по време на нейното управление, а именно тайните опити на тоталитарния режим, начело с Тодор Живков, да слее България със СССР и да я превърне в 16-та съветска република.

„Тайните предложенията, приети на пленуми на ЦК на БКП, са направени през 1963 г. и 1973 г., като основната политическа фигура в тях е Тодор Живков – генерален секретар на БКП. Разказът обаче не спира само до самите предложения. Той проследява и как обществото научава за националното предателство на компартия и Живков след 1989 г., как прокуратурата обещава да накаже предателите, както и за опитите на лица, свързани с бившата БКП, да се омаловажат през годините на прехода тайните предложения за сливане на НРБ със СССР от 1963 и 1973 г.“, казва за Faktor.bg журналистът Христо Христов, който е един от сценаристите на документалната лента.

Във филм са използвани оригиналните документи на БКП за двете национални предателства на компартията и Живков, които се съхраняват във фондовете на Държавна агенция „Архиви“. Със свои позиции във него участват  известните български историци проф. Даниел Вачков (директор на Института за исторически изследвания при БАН), доц. Михаил Груев (директор на Държавна агенция „Архиви“), доц. Лъчезар Стоянов (НБУ), проф. Евелина Келбечева,(АУБ), доц. Живко Лефтеров (НБУ), Христо Христов - разследващ журналист, desebg.com; Станка Желева - дъщеря на президента (1990-1997) Желю Желев.

„Историята е пълна с предателства. Но за да зачеркнеш родината си с такова раболепие към московските си господари, както два пъти го правят е национално предателство без аналог. Както е казано „Народ, който не познава историята си е обречен да я повтаря“ - урок, който трябва да се учи и да не се забравя. Гледайки новото брутално варварство на Кремъл към една от бившите съветски републики - дали ние научихме своя урок?“, питат създателите на филма.

Новата документална лента е продукция на фондация „Истина и памет“. Режисьор на филма е Димитър Коцев - Шошо, а сценаристи са Христо Христов и проф. Евелина Келбечева. Изпълнителен продуцент е проф. Людмил Христов (НБУ). Филмът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ.
Входът е свободен.