Президентът на Полша стана жертва на руски шегобийци

Анджей Дуда

Анджей Дуда

След като беше преизбран за втори мандат, президентът на Полша Анджей Дуда получи поздравления от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Оказало се обаче, че е станал жертва на руски шегобийци, съобщи полското радио RFM, цитирано от БГНЕС. 

В действителност на Дуда позвънили Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус). Те се обадили на полския лидер в понеделник и се представили за генералния секретар на ООН, като поздравили Дуда с победата на изборите. Полските специални служби изясняват обстоятелствата около този разговор.

Двамата шегобийци попитали полския президент за епидемиологичната ситуация в страната и възможните източници на коронавирус. Дуда отговорил, че е „възможно това да е Украйна“. „Защото у нас много хора са от Украйна“, заявил той, подчертавайки, че случаите на заразяване не са много и „ситуацията е под контрол“.

Мнимият Гутериш попитал държавния глава за ситуацията с паметниците на Червената армия, които през последните години се демонтират масово в Полша. Дуда го „уверил“, че Варшава „не воюва срещу паметниците“.

„У нас има няколко случая, но само няколко. Това не е голям проблем“, обяснил той.

На въпрос дали Полша планира да върне на Украйна Лвов, Дуда заявил, че тази тема „не е предмет на политическа дискусия в Полша“.

„Такъв въпрос не се обсъжда. Нито една политическа сила не коментира това“, подчертал полският лидер.