При борбата с пожара на единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" са пострадали 10 души

При борбата с пожара на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който беше обект на ремонт в пристанището в Мурманск, са пострадали общо десет души, като двама от тях са военнослужещи, съобщиха от пресслужбата на Северния флот на Руската федерация, предава РИА Новости.
Двамата военни са получили изгарияния на дихателните пътища. Няма заплаха за живота им.

Пожарът е започнал в 10:16 часа московско време (9:16 българско време), докато са се извършвали ремонтни дейности и заварявания по самолетоносача.
"На борда на кораба е се провеждаше заменяне на енергийното оборудване, в резултат на заваряване искра е паднала в трюмното пространство, където е имало разлято гориво. Избухнал е пожар", заяви Алексей Рахманов, ръководител на Обединената корабостроителна корпорация.

Според последните сведения десет души са ранени, седем от тях са хоспитализирани. По-рано беше съобщено, че още двама работници са в неизвестност, но пресслужбата на кораборемонтния център "Звездочка" не потвърди тази информация.

Източникът на пожара е локализиран, всички работници, които са били на крайцера, са евакуирани. На кораба не е имало боеприпаси и оръжия при избухването на пожара.

Ремонти по самолетоносача

От септември 2018 г. единственият руски самолетоносач е подложен на планов ремонт в плаващ док в 82-и завод в село Росляково (Мурманска област). През октомври 2018 г. възникна прекъсване на електрозахранването и резервоарите плаващият док се напълниха. В резултат на това докът беше потопен.

Освен това паднал кран повреди част от палубата на кораба. „Адмирал Кузнецов“ е доставен в 35-та корабостроителница край Мурманск за ремонт и модернизация. Цената на реставрацията беше оценена на 70 милиона рубли (около 1 млн. евро).