"Проект": Как Кремъл превърна социологическите агенции в рупор на путинския режим

В Русия е абсолютно забранено публикуването на "лоши" резултати от социологически проучвания

Путин не обича да чува лоши новини за себе си

Путин не обича да чува лоши новини за себе си

Социологическите центрове - ВЦИОМ и ФОМ - задават на респондентите въпроси "с намек" и не публикуват "лоши" отговори. Правят го по искане на Кремъл и без съмнение манипулират общественото мнение.

Така работят социологическите агенции в Русия, разкрива разследване на „Проект“. По думите на негови източници, които са работили в ВЦИОМ и ФОМ, агенциите съзнателно не публикуват част от резултатите на своите социологически проучвания, с което изкривяват картината на обществените нагласи. ВЦИОМ прикрива една трета от информацията, а ФОМ – до 70% от представителната извадка. Нещо повече, властта в Кремъл официално забрани през  2020 година на контролираните от него медии да пишат новини въз основа на социологически проучвания на независимата социологическа организация "Левада център".

Освен това социолозите задават на респондентите въпроси „с подсказване“ – т. нар. формиращи въпроси – и получават удобните за Кремъл отговори. В навечерието на войната ВЦИОМ попита гражданите относно признаването на независимостта на „ЛНР“ и „ДНР“: „Кажете ми, моля, подкрепяте ли решението на президента за признаването от Русия на независимостта на ДНР и ЛНР? " Всъщност това е въпрос на одобрение на президента, а не въпрос по същество, смята  доц. Алексей Титков.

Според социологически проучвания на двете посочени агенции огромното мнозинство от респондентите - от 65% до 76% - подкрепят нахлуването в Украйна. Социологическите центрове обаче удобно не споменават колко руснаци са отказали да отговарят на въпроси. Според служител на ФОМ от началото на войната техният дял е нараснал с 25%: средно 15 от 18 души отказват да отговорят, сред причините е фразата „Не искам да се забърквам“.

Според политически стратег, който работи в президентската администрация, атмосферата на страх в Русия е толкова голяма, че се отразява на резултатите от социологическите проучвания и вече е трудно да се вземат на сериозно данните на социолозите по която и да било актуална тема или актуално събитие.

Превод: Faktor.bg