Проф. Димитър Вацов: Мир веднага - означава и 200 000 изчезнали украинчета да не бъдат открити

"Много е важно самото посещение на Володимир Зеленски"

Проф. Димитър Вацов, снимка: скрийншот, Евроком

Проф. Димитър Вацов, снимка: скрийншот, Евроком

"Много е важно самото посещение на Володимир Зеленски. Украинският президент е действителният лидер на свободния свят, в реален, жив смисъл. И той не просто е дошъл в България, а е дошъл да благодари." 

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и преподавател в Нов български университет. 

И допълни, че при срещата на Зеленски с българския му колега се е забелязал непряк, но директен сблъсък между две различни тези:  

"Зеленски показа какво означава, ако се търси веднага мир. Украинците да се предадат. Да оставят окупираните от руснаците територии. Да оставят грижата да си търсят 200 000 изчезнали деца. Да се откажем да се браним, ако някой влезе в дома ни и отвлече детето ни, и да му кажем - искам мир, прави, каквото знаеш...". 

В предаването "12+3" проф. Вацов заяви, че България изпраща ясно послание - официалната ни позиция най-сетне се стабилизира. 

"По време на служебното правителство на Румен Радев евро-атлантическият курс на България лъкатушеше. Посещението на Зеленски е стабилизиращо и за правителството. Дава и добра възможност на държавата да говори спокойно за войната - кой е агресорът, коя е жертвата". 

По думите му това, което прави Украйна, е с характера на национално-освободително движени. 

"Това е борба за демокрация. Те са героите на съвременността и с това издигат самочувствието на по-малките държави. Великите сили спират да бъдат решаващи в хода на историята, когато имаме такава борба, каквато показват украинците."