Проф. Габровски: За да спрем кризата, ще разговарям с всички

"Да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог"

Проф. Николай Габровски, Румен Радев

Проф. Николай Габровски, Румен Радев

Номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски обеща да търси диалог с всички партии и да започне преговорите за съставянето на кабинет веднага. Тази сутрин президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на проф. Николай Габровски, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми проф. Габровски, в изпълнение на разпоредбите на Конституцията и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство“, каза държавният глава и добави: „Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

Президентът припомни, че преди 40 дни е започнал консултации с ПГ на ГЕРБ-СДС. „Както тогава днес искам да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което беше отпуснато за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на достатъчна подкрепа в парламента“, заяви Радев и пожела успех на кандидата.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия това да се случи и България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент“, заяви проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „Пирогов“.

С всички ще говорим, ще се търси професионализъм и експертност. Това обеща проф. Габровски след приключване на срещата при президента Румен Радев.

Проф. Габровски подчерта, че в момента България се намира на кръстопът на много кризи – икономическа, социална и енергийна.

„Една от водещите причини за всичко това е политическата криза, в която сме. Знаете колко избори имаше през последните години. Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че моята личност, която е консенсусна и еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии ще даде възможност за един нов тон в политиката“, заяви той.

Проф. Габровски заяви, че политическото говорене не води до нищо. Той подчерта, че ще се разчита на професионалисти, които са известни със своята експертиза в различни области. Номинираният за премиер не съобщи имена на бъдещи министри.

„С абсолютно всички ще търсим диалог. Идеята е цялостна промяна на политически тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог, към търсене на общи допирни точки. Търсене България да преодолее по някакъв по-лесен начин тежките кризи“, каза проф. Габровски.

Той заяви, че вратите са отворени за всички, „с всички ще говорим и ще търсим професионализъм и експертност“.

„Започваме разговорите от днес. Няма да губим никакво време. Ситуацията е тежка, опитваме се по този начин да дадем сигнал за промяна на тона. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че ако България влезе в едни нови предсрочни избори през март, а после и през юни ще загубим изключително важни неща и време. Време, което България няма. Ще изгубим пари, които сме изкарали с огромни усилия. Ще загубим и авторитет, който е трупан през годините и е много ценен“, подчерта проф. Габровски. /БГНЕС