Проф. Неделчев: Нашите приятели и братовчеди в Северна Македония настояват, че Илинденско-Преображенското въстание е само тяхно

проф. Михаил Неделчев, снимка: БГНЕС

проф. Михаил Неделчев, снимка: БГНЕС

"Паметта за Илинденско-Преображенското въстание е жива навсякъде в България". Това каза пред БНР проф. Михаил Неделчев, участник в тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, която се провежда в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес (19-и юли). Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, Института за исторически изследвания към БАН и Македонския научен институт.

Той подчерта, че това е най-голямото българско въстание в новата ни история и коментира: "За съжаление нашите приятели и братовчеди от Северна Македония настояват, че това е само тяхно въстание, че то е само Илинденско, а не Илинденско-Преображенско. Много е важно това, че то е Илинденско-Преображенското въстание, защото това означава, че то е общобългарско въстание, каквото то е, а не само в македонските предели".