Прогноза: Правителство с третия мандат около ГЕРБ, ДПС, "Български възход" и подкрепата на БСП

Милен Любенов

Милен Любенов

“В България е имало правителство на малцинството. Имали сме три правителства на малцинствата за последните 30 години. Те не са били устойчиви и винаги се е стигало до предсрочни парламентарни избори. Да, има такива правителства в Европа, те са работещи, но това изисква друг тип политическа култура. Консенсусна политическа култура между партиите и най-вече, когато има подобни правителства има много ясни споразумения по какви политики тези партии, които нямат да участват директно с министри, ще го подкрепят в Народното събрание“, коментира пред БНР политологът Милен Любенов.

“Единственият вариант за съставяне на кабинет е с третия мандат и това правителство ще бъде около ГЕРБ, ДПС, “Български възход“ и евентуално с подкрепата на БСП. Правителство, което ще бъде определено като антикризисно и експертно. Вероятно няма да се стига до някакво директно подписване на коалиционно споразумение, защото за ГЕРБ е неудобно да влезе в директна коалиция с ДПС. Да не забравяме, че следващата година ще имаме местни избори, така че тези промени в Изборния кодекс можем да ги разглеждаме и в тази посока. Можем да предположим, че партиите все пак си оставят една възможност за сформиране на едно кратко правителство до лятото и дори до местните избори. Всичко зависи от президента и от това на кого ще връчи третия мандат“, каза още Любенов.

“Според мен отново ще се стигне до фрагментиран парламент, какъвто наблюдаваме последните няколко избори, които се проведоха у нас тази и миналата година. Възможно е някои партии да увеличат, други да намалят с малко своите мандати, но тази фрагментация, която пак би се получила, означава отново сложни разговори и коалиции, най-малко три политически партии. При един 7-партиен парламент, без изявена партия победител, възможността за коалиция остава единствена“, посочва още политологът.

“Ако се стигне до предсрочни избори, това ще бъде своеобразен рекорд. Нормално е избирателите да са разочаровани и да очакваме по-ниска активност“, казва още той.